szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az E.ON megbízásából készült felmérés szerint a magyar lakosság nagyobb része 20 Celsius-fokos hálószóbában tér nyugovóra. A tudomány úgy véli: jobban járunk, ha ennél hidegebben alszunk el.

Egy friss felmérése eredménye alapján a magyarok éjjel se csavarják le a fűtést, a többség ugyanis 20 fokos hálószobában szeret aludni – mindezt az E.ON derítette ki, amely reprezentatív kutatást végzett a témában.

A vizsgálat arra is kitért, hogy a 20 Celsius-foknál hidegebb hálószobát nagyon kevés magyar tartja kényelmesnek. A pontos adatok egyébként a következőképp alakulnak: a magyarok 21 százaléka alszik 20 fokban, 19 fokban már csak 6, 18 fokban pedig mindössze 4 százalék.

A megkérdezettek egy kevés része (11 százaléka) 25 fokos vagy még annál melegebb szobában tud csak elaludni. A nemzetközi összehasonlítást nézve hasonló választ jelöltek meg a törökök, de a románok is szeretik, ha meleg van éjszaka a szobában. A svédek és a csehek nagyjából olyan melegben szeretnek aludni, mint mi: ők is 20 fokra állítják be éjjel a fűtést.

A franciák inkább a hűvöset kedvelik, a legtöbben ugyanis a 19 Celsius-fokot választották ideális hálószoba-hőmérsékletnek. Az olaszok és a németek ennél is hidegebben szeretnek aludni, ott a 18 fok volt a legnépszerűbb válasz. Az angolokkal viszont senki nem tudja felvenni a versenyt: a válaszadók nem kevés része a 15 fokot vagy a még hűvösebbet kedveli alvás közben.

Az eredmények az „Élet Európában” című tanulmányból származnak. Az E.ON és a KantarEMNID a reprezentatív felmérés során összesen mintegy 10 000 embert kérdezett meg Dániában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Romániában, Svédországban, Csehországban, Törökországban, illetve Magyarországon.

A tudományos élet különféle felmérései alapján az a legjobb a szervezetnek, ha az ember hűvösben alszik. A melegebb hálószobában alvóknak ugyanis magasabb a kortizolszintjük, azaz: stresszesebbek.

Egy közelmúltban végzett kutatás azt is megállapította, hogy az olyan alvászavaros emberek, akik 16 fokban aludtak, sokkal kipihentebben ébredtek, és még másnap is jobban tudtak koncentrálni. A kutatáshoz felkért önkéntesek másik része 24 fokos szobában pihent, ők náluk rosszabb eredményeket produkáltak.

Egyetlen kutatásból természetesen nem lehet megállapítani, milyen hőmérsékletben ideális aludni, ezért is készülnek különféle felmérések a témában. Az amerikai Nemzeti Alvásalapítvány például azt mondja, hogy 15,5-19,5 Celsius-fokban a legjobb aludni, a Health.com-nak nyilatkozó szakértő viszont 18 fokról beszél.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban