szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először pillanthatja meg a Nap sarkvidékeit a floridai Cape Canaveralból helyi idő szerint ma este induló napszonda, a Solar Orbiter. SolO egyúttal az eddigi legrészletesebben vizsgálja majd a napkitöréseket.

Az Európai Űrügynökség (ESA) által vezetett új űrmisszió úgy mutatja majd meg a Napot, ahogy azt még soha nem láttuk – írta a BBC annak kapcsán, hogy floridai idő szerint vasárnap késő este, vagyis Európában hajnalban lövik fel a szondát szállító rakétát.

 

A Solar Orbiter - SolO - küldetésének fő célja, hogy jobban megérthessék a Nap működését, különösen a Nap légkörének kiterjedt külső részét, azaz a napkoronát. Illetve azt, hogy a napkitörések miként hatnak a földi technológiákra, például a navigációs rendszerekre.

A szonda olyan közeli képeket készít majd a Napról, mint még soha senki. A SolO egy egész laboratóriumot visz magával, amely lehetővé teszi, hogy az eddigi legrészletesebben vizsgálja, mi áramlik ki a Napból. Azaz az eddigi legaprólékosabban tanulmányozza majd a napszelet. A napkorona több millió fokos, sokkal melegebb, mint a csillag felülete, a tudósok azonban még nem jöttek rá, honnan is származik ez a hihetetlen forróság.

A szonda egyúttal először teszi lehetővé, hogy megpillantsuk a csillag északi és déli pólusait.

A misszió hét éve alatt a Solar Orbiter akár 42 millió kilométerre is megközelítheti a Napot, a szondának 600 Celsius fokot kell kibírnia.

Az ESA kutatásához az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is segítséget nyújt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

Videót mutattak be Elon Muskék majmáról, amelyik gondolatokkal videojátékozik

Videót mutattak be Elon Muskék majmáról, amelyik gondolatokkal videojátékozik