szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kutatók majdnem egy éven át vizsgálták azokat az adatokat, amelyeket a NASA InSight űrszondája rögzített a Marson. Arról akartak megbizonyosodni, hogy valóban a talajból származó rengést észleltek, nem pedig a marsi szél zavarta meg a műszereket.

Hosszas várakozás után 2019 áprilisában végre felkapták a fejüket a NASA tudósai. Miután 128 marsi napot vártak, gyenge, de világosan észlelhető rengést érzékelt a Marson az Insight amerikai űrszonda francia szeizmométere (SEIS). A műszer április 6-án jelzett be, a tudósok pedig úgy vélték, végre egy Mars-rengéssel van dolguk. A szeizmométer végül több mint 100 eseményt észlelt, amelyek közül 21-ről gondolják, hogy a talajból származó mozgás lehetett.

A tudósok azóta vizsgálják a rögzített adatokat, hogy kiderüljön, tényleg az történt-e, amire gondolnak. A vizsgálati eredményeket most tették közzé a Nature Geoscience and Nature Communications című tudományos szaklapban, és úgy tűnik, valóban szeizmikus aktivitást regisztrált a műszer – számolt be róla a The Verge.

©

Az adatokat vizsgáló Philippe Lognonné szerint a rögzített események többsége annyira gyenge volt, hogy a Földön észre sem vettük volna, amiből a tudós arra következtet, hogy a Mars-rengés veszélye meglehetősen kicsi. Ez némiképp megnyugtató, ha arra gondolunk, hogy hamarosan emberek élhetnek majd a szomszédos planétán. Elon Musk tervei szerint 2050-re már egymillió.

A regisztrált események közül a 24 legerősebb mozgás a 3-4 magnitúdót érte el. Ezt már a mi bolygónkon is érezni lehetne, komoly károkat azonban egyáltalán nem okozna. A tudósok bíztak benne, hogy egy nagyobbat is sikerül elcsípni, de ez eddig még nem történt meg. A marsi mozgások a felszín alatt 30-50 kilométerre történnek, így a felszínen ezt alig lehet érezni.

©

Bruce Banerdt, az InSight-program egyik vezető kutatója szerint a szeizmikus aktivitást a bolygó belsejének folyamatos lehűlése okozza. Minél kisebb a hőmérséklete, annál kisebb a térfogata is, ami repedésekhez vezet.

Ez ugyanakkor csupán egy általános megközelítés, vagyis a rengések pontos mechanizmusát egyelőre nem ismerjük. Vizsgálható adat viszont van bőven, ugyanis 2019 októbere óta további 450 eseményt rögzítettek, amelyek túlnyomó többsége a tudósok szerint rengés volt.

Addig is, amíg nem derül fény a részletekre, érdemes meghallgatni, milyen hangja van egy Mars-rengésnek. Ahogy azt is, hogyan fúj a szél a bolygó felszínén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gumilövedékes pisztollyal lőttek egy férfira és lányára Jászapátiban

Gumilövedékes pisztollyal lőttek egy férfira és lányára Jászapátiban

Novák Katalin szerint a Fidesz „gazdasági érdekek” miatt is barátkozik a „balra tolódott” CDU-val

Novák Katalin szerint a Fidesz „gazdasági érdekek” miatt is barátkozik a „balra tolódott” CDU-val

197 koronavírusos beteg halt meg az iskolanyitás napjára

197 koronavírusos beteg halt meg az iskolanyitás napjára