szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kínából indult fertőzés elleni új gyógyszer fejlesztésébe kezdett egy magyar konzorcium. Nem védőoltásról van szó, de a szer a vírus kiűzése után néhány héten át megelőző védelmet is nyújthat.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Egy magyar konzorcium olyan új gyógyszer kidolgozásába kezdett, amely az új típusú koronavírust semlegesíti, a megfertőződött sejteket pedig az immunrendszerhez hasonlóan elpusztítja majd a kutatók reményei szerint – írta a Magyar Nemzet. A kutatás-fejlesztés az ELTE Természettudományi Kar Biológiai Intézetében, illetve a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Kar Biológiai Intézetében és a Szentágothai János Kutatóközpontban folyik. A majdani készítmény teszteléséhez az ImmunoGenes Kft. tényeszti ki a génmódosított egereket és nyulakat.

Az ELTE Immunológiai Tanszékének vezetője, a konzorcium ötletgazdája, Kacskovics Imre a lapnak azt mondta, egy fehérjealapú készítményen dolgoznak, melyből reményeik szerint a konzorcium képes lesz a lakossági igényeket kielégítő mennyiségben előállítani. Ez a szer a tervek szerint nem csak semlegesítheti a szervezetbe került vírust, de azokat a sejteket is elpusztíthatja, amelyeket a kórokozó megfertőzött. A munka másik célja, hogy a kiürülési időt növeljék, így a gyógyszer akár pár hétig is képes lehet majd védelmet nyújtani a betegség ellen. Kacskovics Imre kiemelte:

Ez még nem vakcina, mert csak úgynevezett passzív immunitást biztosít, arra nem képes felkészíteni a szervezetet, hogy maga vegye fel a harcot a kórokozó ellen.

A konzorcium által fejlesztendő molekula két komponensből áll. Az egyik elem az a fehérje (ACE2), amelyen keresztül a vírus a szervezetünkhöz kapcsolódni tud, a másik pedig egy immunglobulin, az antitest egyik alkotóeleme a szakember szerint.

[Két éve már figyelmeztetett Bill Gates, hogy jöhet egy új világjárvány, és nagy baj lesz belőle]

A gyógyszert először a PTE laboratóriumaiban tesztelik majd, ezután jöhetnek az állatkísérletek, de Kacskovics szerint erre hónapok múltán van csak esély, mivel “nem áll megfelelő számban rendelkezésre ilyen kísérleti állat”. Ha az állatkísérletek sikerrel is zárulnak, még hátra vannak

az embereken végzett klinikai vizsgálatok, melyek a szakember szerint leghamarabb másfél év múlva kezdődhetnek meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!