szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kínából szétterjedt kórokozó életben maradásának képességei továbbra sem tisztázottak, de a tudósok most valamivel közelebb jutottak ehhez.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Több mint két héttel azután, hogy a Diamond Princess szállodahajót kiürítették, az amerikai járványügy (CDC) szakemberei a koronavírus úgynevezett RNS (a vírus örökítőanyagának) nyomaira bukkantak a hajó fedélzetén. Erről a tengerentúli szervezet számolt be egy most kiadott jelentésében.

A Diamond Princess volt az a szállodahajó, amelyet február elején vesztegzár alá vontak Jokohama partjainál, miután a fedélzetén lévő utasok közül többen is megfertőződtek az új típusú koronavírussal. Az utasok egy része február 22-én elhagyta a hajót, de többen ezután is ott maradtak.

[Mihez nem szabad hozzányúlni? Mutatjuk, milyen felületen meddig bírja a koronavírus]

A CDC munkatársai a hajó teljes kiürítését követően a fedélzetre léptek, hogy mintákat gyűjtsenek. Ez 17 nappal ezután történt, hogy az utolsó ember is elhagyta a Diamond Princesst – számolt be róla az IFLScience tudományos-ismeretterjesztő hírportál. Az amerikai járványügy emberei elsősorban azokban a kabinokban vizsgálódtak, ahol bizonyítottan fertőző utasokat helyeztek el – függetlenül attól, hogy voltak vagy sem tüneteik. Az itt zajló mintavétel során bukkantak rá a vírus örökítőanyagára, amely tehát még két héttel a kiürítés után is megtalálható volt a különböző felületeken.

A CDC fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a kabinokat azelőtt vizsgálták át, hogy bármilyen fertőtlenítés zajlott volna. Éppen ezért a legfontosabb következtetés, amit minden kérdőjel meglétével együtt is levonhatunk, az az, hogy mennyire fontos folyamatosan fertőtleníteni magunkat és környezetünket.

[Csak egy kicsit kellene változtatnunk a szokásainkon, és máris jelentősen lassulna a fertőző betegségek terjedése]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!