szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mivel nem nagyon mutatnak tünetet, sokan nem is gyanakodnak, hogy gyerekük koronavírus-fertőzött.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ahogy terjed a világban a koronavírus, úgy tud meg róla egyre többet a tudóstársadalom. Az már közismert, hogy a fertőzés halálos veszélyt főleg a más betegségben is szenvedő, idősebb korosztályra jelent, míg a gyermekeket általában kevésbé agresszíven támadja. Ez utóbbit egy új kínai tanulmány is igazolni látszik. A kutatók azt találták, hogy ha a kicsik meg is fertőződnek, nagy valószínűséggel csak enyhe tüneteket fognak produkálni – olvasható a Fertőző Betegségek Kutatóközpontja (CIDRAP) által közölt hírben.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a látszólag egészséges szervezet ugyanúgy képes lehet továbbadni a vírust. Ez azt jelenti, hogy a különösebb tüneteket nem mutató, de esetleg fertőzött gyermekek észrevétlenül betegíthetnek meg másokat. A tanulmány több olyan esetről is említést tesz, amikor a pandémiát okozó vírus úgy volt jelen a fiatal szervezetében, hogy nem produkált látható tüneteket. Akinél pedig mégis, ott sem volt annyira súlyos a helyzet, hogy a szülők egyből koronavírusra gyanakodjanak.

A kutatók megosztották azt is, hogy a fertőzött gyermekeknél (összesen 36 ilyen esetet vizsgáltak) általában három dolgot okozott a vírus: láz, száraz köhögés, de néhányuknál tüdőgyulladás is kialakult. A láz eleve érdekes tényező, több betegnél ugyanis csak 38,5 fokig emelkedett a testhő. A laboratóriumi vizsgálatok viszont mást is találtak: ilyen volt a megemelkedett kreatin-kináz (ez egy enzim, amely a sejtek energiatermeléséért felel), az alacsony limfocita-, valamint leukopénia-szint. Ez utóbbi a fehérvérsejtszámmal kapcsolatos.

Valamennyi gyermeket naponta kétszer aeroszolizált alfa-interferonnal kezeltek, 14-en napi kétszer lopinavir-ritonavir szirupot kaptak, hatuknak viszont extra oxigénre is szüksége volt. A kórházi ápolás átlagos időtartama 14 nap volt, és mindannyian felépültek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!