szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A köhögéssel vagy tüsszentéssel szétterjedő mikrocseppek révén is elkapható egy-egy betegség, mivel a cseppek több esetben a levegőben maradva vándorolnak tovább. Ezt bizonyítja az alábbi videó is.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Járvány idején nagyon fontos betartani az egészségügyi szervezetek ajánlásait. Ezek része az is, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, és kizárólag akkor menjen a szabadba, ha az feltétlenül szükséges – például akkor, ha vásárolni kell. Ugyanakkor a boltba járás sem teljesen kockázatmentes, hiszen nem tudhatjuk, milyen körülmények uralkodnak odabent. A finn Aalto Egyetem ennek témájában végzett kutatást, és egy igen beszédes videót is közzétettek. A felvételen az látható, hogyan terjed szét a köhögéssel vagy tüsszentéssel a koronavírus egy zárt helyiségben, mondjuk egy élelmiszerboltban.

A finn tudósok videója két dolgot igyekszik hangsúlyozni. Egyrészt azt, hogy a szájból/orrból távozó, a fertőzést terjeszteni képes mikrocseppek több esetben a levegőben maradva vándorolnak tovább. Ez alatt ráadásul nem csupán néhány centimétert kell érteni, a részecskék akár métereket is megtehetnek. Ez főleg akkor igaz, ha valaki a bolt ajtában köhög vagy tüsszent, mivel a szellőztető rendszerek további löketet adhatnak a mikrocseppeknek, amelyek így a bolt másik sorába is eljuthatnak. (Maszkot viselve azonban nyilván csökkenthető a fertőzés kockázata, és ugyanerre jutott korábban egy japán vizsgálat is.)

A finn tudósok szerint a belégzésre alkalmas mikrocseppek nem csupán az árun tapadhatnak meg, a ruhánk is felveheti azokat. Épp ezért nagyon lényeges, hogy a boltból visszatérve azonnal és alaposan kezet mossunk, a rajtunk lévő ruhákat pedig megtisztítsuk – lehetőleg mosógépben. A kutatásról beszámoló BGR cikkében azt is írják, hogy a vásárolt termékeket ugyanúgy érdemes fertőtleníteni. Ez mondjuk nem újdonság, hiszen a koronavírus a különféle felületeken akár órákig életképes maradhat. A műanyagok esetében még rosszabb a helyzet, azokon napokig is elélhet.

[Így tud magának gyorsan, használható szájmaszkot készíteni, varrás nélkül – videó]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kazahsztán elkezdi az orosz vakcina gyártását, jövőre tömegesen oltanak is

Kazahsztán elkezdi az orosz vakcina gyártását, jövőre tömegesen oltanak is

Meghalt Kozák László, Kis Grófo édesapja

Meghalt Kozák László, Kis Grófo édesapja

A HP új laptopján automatikusan elsötétül a képernyő, ha nem a tulajdonosa ül előtte

A HP új laptopján automatikusan elsötétül a képernyő, ha nem a tulajdonosa ül előtte