szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelenleg ismert koronavírusok mind denevérektől vagy háziállatoktól származnak, érvelt a Vuhani Virológiai Intézet egy laborjának vezetője.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Nincs tényszerű alapja annak, hogy a kínai Vuhanban elindult koronavírus-járvány az ottani biológiai laborból származna – nyilatkozta az intézmény egy laborját vezető Juan Zsi-ming a Reutersnek. Ugyan a tudományos konszenzus jelenleg az, hogy a SARS-CoV-2 jelű vírus természetes úton fejlődött ki, számos különböző összeesküvés-elmét állítja ennek ellenkezőjét. A Vuhani Virológiai Intézet (WIV) biológiai biztonsággal foglalkozó laborjának igazgatója szerint ezek légbőlkapott állítások. (Cikkünk nyitóképe nem ebben a laborban készült, csupán illusztráció.)

Nincs szándékában a WIV-nek új koronavírust készíteni. Továbbá a SARS-CoV-2 genomjában nincs mesterséges származásra utaló nyom

– fogalmazott a szakember, aki azzal is érvelt, hogy az újonnan felbukkanó fertőző betegségek 70 százaléka állatoktól ered. A jelenleg ismert koronavírusok is mind denevérektől vagy háziállatoktól származnak. Az utóbbi években pedig csak nőtt az ezek jelentette kockázat az emberek és állatok egyre gyakoribb érintkezése és a klímaváltozás miatt.

A WIV elkötelezett az átláthatóság mellett – jelentette ki a kínai tudós, aki szerint idővel minden elérhető információt megosztanak majd a világjárványt okozó koronavírusról.

A járványokhoz fűződő összeesküvés-elméletek nem újkeletűek: az 1970-es években az HIV-ről állították, hogy mesterséges, a 2002 és 2003 közöti SARS-járványt okozó vírusról orosz források terjesztették, hogy Kínában állították elő, a mostani járványt pedig a kínai külügyminiszter egyik munkatársa állította be úgy, mintha az Egyesült Államokból terjedt volna el. A világjárvány amerikai eredetéről szóló felvetést Juan sem cáfolta: a Reutersnek ő is azt bizonygatta, hogy kezdetlegesebb törzseket figyeltek meg az Egyesült Államokban, mint Kínában.

Április elején egy EU-s jelentés is készült a koronavírussal kapcsolatos álhírekről, ez alapján Kína és Oroszország ezek fő forrása.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megverték, mert cigit kért és kötekedett – videó

Megverték, mert cigit kért és kötekedett – videó

Az Apple mellé állt a bíró a Fortnite-ügy meghallgatásán

Az Apple mellé állt a bíró a Fortnite-ügy meghallgatásán

Késik a NASA drónja, ami a szerves anyagokat tanulmányozza a Szaturnusz egyik holdján

Késik a NASA drónja, ami a szerves anyagokat tanulmányozza a Szaturnusz egyik holdján