Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meglepően jól teljesít a számítógépes játékprogramok egyik legfontosabb lelőhelyén az ION LANDS egyszerű, de látványos cyberpunk játéka, a Cloudpunk. Letöltöttük és kipróbáltuk.

“Olyan, mint a legtökéletesebb csésze tea. Megunhatatlan” – így jellemzi az egyik legfontosabb videojátékos blog, a 2007 óta létező, több díjat is nyert Rock, Paper, Shotgun azt a pár gigabájtos cyberpunk játékot, amely néhány napja került fel a Steamre. Majd rögtön a legfelkapottabb címek egyike lett. A felütésben pedig nincs semmi túlzás, a történet-központú Cloudpunk ugyanis tényleg jó. Annak ellenére, hogy nem áll mögötte dollármilliárdokkal rendelkező stúdió, és nem tartalmaz forradalminak mondható funkciókat sem.

De akkor mire föl ez a nagy lelkesedés?

Nos, elsősorban a látványvilág miatt, amely számos helyzetben olyan érzés kelthet a játékosban, mint a Luc Besson-féle Ötödik elem máig tetszetős képsorai. Az 1997-es kultfilm főszereplője Bruce Willis, aki (a világvégét megelőző csetepaté előtt) katonából lett taxisofőrként tengeti napjait egy technológiailag sokkal fejlettebb, többszintes világvárosban. A Cloudpunk elemei is ebből építkeznek, és a játék célja is elsősorban ez: szállítani kell, de ember helyett jellemzően különféle árukat. Durva golyózáporra itt viszont nem kell számítani, és a hangulat is jóval könnyedebb.

A sztori

A Cloudpunk nem pusztán a szoftver címe, hanem a játékbéli, csak félig törvényesen működő szállítócég neve is. Ehhez csatlakozunk egy Rania nevű újonc személyében, aki rövid idő alatt komoly elismerésre tesz szert a Cloudpunk többi, éjszaka aktív sofőrje között. Így aztán egyre rázósabb küldetéseket bíznak ránk, egyre nagyobb területen. A játék másik erőssége is itt érhető tetten: a Cloudpunkban nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is haladhatunk, újabb és újabb pontjait felfedezve ezzel Nivalis fényárban úszó városának.

Szintén jót tesz az élménynek, hogy a kiadó német ION LANDS a játék egészét volt szíves magyarra fordíttatni, így a főszereplővel kapcsolatba kerülő hackerek és MI-k (mesterséges intelligenciák) párbeszédei – a számítógépes kiadásban – magyar nyelven is olvashatók. Szinkron sajnos nincs, de mi ezt egy percig sem éreztük szükségesnek, a hangok így is zseniálisak. (A fordítás egyébként kimondottan jól sikerült, és hála istennek az ékezetekkel sincs probléma.)

©

A játékmenet

Mint említettük, a Cloudpunk a szállítás mesterségére fókuszál, ezért a játék nagyrészében utazgatunk. Ezt azonban nem tömegközlekedéssel vagy gyalogszerivel, hanem egy légpárnás taxiszerűséggel tesszük. A képernyő jobb sarkában elhelyezett térkép mindig jelzi, merrefelé kell haladni, de a Cloudpunk valamennyire azért szabad kezet ad az irányításban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a játékos bármikor letérhet a programbéli GPS által javasolt útvonalról, ha nézelődéssel egybekötve akarna eljutni a következő ellenőrzőponthoz.

Fontos tudni, hogy a kocsit el lehet hagyni (Rania tehát szaladni is tud) de ehhez előbb mindig parkolóhelyet kell találni. A szoftver ilyenkor azonban teljesen más nézőpontra vált, az irányítás nehézkesebbé válik, és értelemszerűen nincs is annyi látnivaló, mint amikor repülünk. Ezzel természetesen nem azt mondjuk, hogy a játék ilyen nézetben csúnya vagy rossz lenne, csak azt, hogy a Cloudpunkot inkább az épületek közti cikázás miatt lehet szeretni. (A két lábon való közlekedés amúgy szerves része a programnak, több küldetés így zajlik.)

©

Az élmény

A Cloudpunkot nem csak a cyberpunkos hangulat teszi kiemelkedővé. A küldetések során meglepően sok szereplővel akadunk össze, és noha egyikkel sem bonyolódunk nagyobb mélységű beszélgetésekbe, a döntéseiknek mégis hatása van rájuk és Nivalis összes lakójára. Kellemes ráadás, hogy a másikkal való csevely közben olyan információkhoz juthatunk, amelyekkel titkos helyek és tárgyak oldhatók fel.

Amikor viszont nem beszélgetünk, általában “csak” vezetünk, amely – a fentiek után nyilván nem okoz meglepetést – a játék egyértelműen legjobb része. Túl gyorsan ugyan nem lehet hajtani, de mégis nagyon élvezetes, ahogy a többi járművezetőt lehagyjuk vagy elsuhanunk két, egymással szemből érkező között. A város ugyanis nem üres, alul-felül jönnek-mennek a repülő sportkocsik, kisbuszok és teherautók.

©

Ajánljuk

Egy viszonylag kis helyet foglaló (7 GB-tal kell számolni a merevlemezen) és nem túl hosszú kikapcsolódást nyújtó szoftver ellenére a Cloudpunk tartalmas, helyenként pedig kimondottan izgalmas videojáték lett. Nyilván nem ez lesz a szezon legjobbja, de ilyesmit nem is ígér. Amit kell, azt tudja, és a legjobb, hogy nem is drágán: a PC-s kiadás mindössze 19,99 euróba, vagyis nagyjából 7 ezer forintba kerül. A játékot PlayStation 4-re is kiadja a berlini csapat, de ennek dátumát még nem közölték.

A szoftvert a fenti tulajdonságokat is figyelembe véve 10-ből 8 pontra értékeltük. Az időközben idén szeptemberre halasztott Cyberpunk 2077 remek előétele lehet.

Többi játéktesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!