Tetszett a cikk?

Megállíthatatlanul szaporodnak a gyárakban a robotok, s a koronavírus-járvány okozta stressz valószínűleg csak tovább gyorsítja a betegségekre immunis gépemberek térnyerését. A jövő a gép és az ember együttműködéséé.

2022 végére várhatóan négymillió közelébe emelkedik a világ üzemeiben dolgozó robotok száma, s ez azt jelenti, hogy Szingapúrban és Dél-Koreában a legmagasabb – 750 fölötti – ám olyan terület is akad, ahol Európa áll az élen: 110 robot jut tízezer munkásra, ami több, mint Észak-Amerika, vagy Ázsia átlaga.

A gépembereket elsősorban a járműgyártásban alkalmazzák, de ugyancsak sok van belőlük a szórakoztatótechnikai iparban, s gyorsan nő a számuk az élelmiszeriparban is. Amíg az első generációs ipari robotok – amelyek közül az első, az Unimate001 1959-ben lépett munkába a General Motors trentoni üzemében – általában az emberektől elzárva, sokszor rács mögött munkálkodtak, manapság az emberek és a robotok egymás mellett élése, illetve a szekvenciális együttműködés a jellemző. Az első fogalom azt jelenti, hogy ugyan már nincs rács, de a gépemberek külön munkaterületen dolgoznak, míg a második ennél fejlettebb együttműködést takar: itt már közös a munkatér, ám az emberek, illetve a robotok egymás után tevékenykednek. A jövő a még szorosabb együttműködésé: az egyre biztonságosabban és kiszámíthatóan mozgó robotok az emberekkel egy helyen és egy időben dolgoznak, míg a legmagasabb fokú együttműködés során – amit a szakemberek reszponzív kollaborációnak neveznek – a robot valós időben, a hús-vér alkalmazott mozgására reagálva végzi a maga mozdulatait.

Növekvő tudás, kedvezőbb ár

Ahogy mélyül az együttműködés a gép és az ember között, úgy okosodnak a gépemberek: növekszik a memóriájuk, egyre több érzékelőt kapnak és évről évre ügyesebbé válnak. Így a gyártás mellett már a csomagolásban, a raktározásban és egyéb területeken is sokasodnak, amit az is elősegít, hogy folyamatosan zuhan az új technológia költsége.

Míg az emberi munkaerő egyre drágábbá válik, az utóbbi hat évben a robotok ára mintegy harminc százalékkal esett, s a következő 4-5 évben további legalább húsz százalékos árcsökkenés várható.

Ennek ellenére a robotpiac forgalma látványosan emelkedik: 2017-ben 41 milliárd dollár volt a gyártók bevétele, s ez 2023-ra 73 milliárdra ugorhat.

A legújabb elemzések szerint a koronavírus-járvány – a rendelések visszaesése, illetve a gyártási fennakadások miatt – rövid távon visszaveti a robotok terjedési ütemét, ám a jövő év második felére visszatér a régi lendület és további gyorsulás várható, hiszen az automatizált üzemeket a hagyományosaknál jóval kevésbé érintik a járványok miatt esetleg elrendelt korlátozások, így azok biztosabban működtethetőek.

A robotok nélkül teljes mértékben elképzelhetetlen a most zajló negyedik ipari forradalom, amelynek során a tömegtermelés is alkalmassá válik az egyéni fogyasztói igények kielégítésére.

Hazai helyzetkép

Magyarországon is terjednek a robotok, ám az ország – annak ellenére, hogy az autógyárak és beszállítóik gyorsan haladnak az automatizálás felé, a tízezer munkásra jutó robotszám nem éri el az európai átlagot. Magyarországon – ahogy a közép-kelet-európai térség többi államában is – jellemzően a multinacionális cégek vetnek be robotokat a termelésben, míg a hazai tulajdonban lévő kis- és középvállalkozásoknak egyelőre drága ez a technológia. Pedig előbb-utóbb lépni kell, hiszen a robotok alkalmazása jelentősen javítja a hatékonyságot és felmérések szerint

Magyarországon jelenleg több mint 700 ezer olyan állás van, amely betölthető lenne nem hús-vér alkalmazottal is.

A robothasználatban élenjáró egyik hazai üzem a Bridgestone tatabányai gyára, ahol az öt legfontosabb munkafolyamatból háromban vannak jelen a robotok és a teljes gyártókapacitás hatvan százalékát már digitalizált technológia adja. Az egyik folyamat az abroncsgyártás, itt a BIRD nevű automatizált technológiának köszönhetően gyakorlatilag emberi érintés nélkül készülnek a termékek.

©

„Büszkék vagyunk e technológia digitális, mesterséges intelligencia alapú utódjára az EXAMATION technológiára, amely már nem csak gyárt, de mesterséges intelligenciája mintegy 480 ponton méri és ellenőrzi is az abroncsok minőségi paramétereit” – mondta a HVG-nek Topolcsik Melinda, a gyár ügyvezető igazgatója. A Bridgestone tatabányai üzeme fokozatosan okosgyárrá (Smart Factory) alakul át, s ez a több projektből álló folyamat a gyár működésének minden területét érinti. Az okosgyárban már a robotok karbantartásában is fontos szerepet játszanak a gépek: a mesterséges intelligencia adatelemzéssel jelzi előre a gyártógépek várható meghibásodásait, ezért tervezhetők lesznek a karbantartási ciklusok.

Hoznak, vagy visznek?

Ahogy Magyarországon, úgy a világ többi országában is sokan aggódnak amiatt, hogy emberek milliói veszítik majd el állásukat a robotizáció miatt, az amerikai jövőkutató, Martin Ford attól tart, hogy míg korábban a gépek csak a mechanikus munkafolyamatok elvégzését segítették, most képességeik egészen emberiekké válnak és emiatt a középosztályhoz tartozók közül is sokan munka nélkül maradnak. A Massachusettsi Műegyetem (MIT) egyik tanulmánya szerint viszont a robotok terjedésével új szakmák is születnek, s ezek felszívják az eredeti állásukból kiszorultak jelentős részét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!