szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

München volt az első olyan német város, amelyik a nyílt forráskódú szoftverek felé fordult a Microsoft programjaitól, és úgy tűnik, Hamburg lehet a következő renitens.

Egyelőre még csak korai szakaszukban tartanak az elképzelések, azonban – a német Der Standardban megjelentek szerint – csak idő kérdése, hogy Hamburg is nyílt forráskódú szoftvereket használjon a közigazgatás számítógépein, felszámolja az egyoldalú függőséget, és a „digitális szuverenitás mintájává” váljon.

A nyílt forráskódú alternatívákra való áttérés a Microsoft szoftvereiről számos előnnyel jár, például alacsonyabbak a költségek és a kódok is jobban ellenőrizhetők „házon belül”. Németország harmadik legnagyobb és egyik leggazdagabb városa, München már évekkel ezelőtt meglépte ezt (hogy azután ide-, majd odatáncoljon), s most Hamburgban is váltás következhet.

Az viszont egyelőre még nem világos, hogy Hamburg esetében teljes átállásról lenne szó, vagy csak bizonyos szoftverek helyettesítéséről, például a Microsoft Office csomag esetén a LibreOffice-ra történő váltásról. Ha viszont a teljes átállás volna a cél, akkor a Linux válthatná fel a Windowst, bár egyelőre azt sem tudni, hogy egy meglévő disztribuciót használnának vagy sajátot fejlesztenének (München például saját LiMux projektje volt). Az viszont vitathatatlan, hogy két ilyen jelentős város támogatása nagyban hozzájárul a nyílt forráskódú ökoszisztéma jelentőségének növekedéséhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyenes közvécékereső appot készített egy zuglói középiskolás

Ingyenes közvécékereső appot készített egy zuglói középiskolás

Fideszes politikus ellenőrzi az uniós rendőrséget

Fideszes politikus ellenőrzi az uniós rendőrséget

Gyerekpornót és 30 millió forint értékű kokaint találtak egy szudáni nőnél Budapesten

Gyerekpornót és 30 millió forint értékű kokaint találtak egy szudáni nőnél Budapesten