szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az izraeli Ben-Gurion Egyetem és a Weizmann Tudományos Intézet kutatói szerint egy szenzorral felszerelt távcső segítségével bárkit meg lehet figyelni, ha a szobában működik egy villanykörte.

Az okoseszközök elterjedésének köszönhetően talán soha nem volt akkora lehetősége a hackereknek valaki lehallgatására, mint napjainkban. Az okostelefonok, laptopok, viselhető eszközök, okostelevíziók vagy épp okoshangszórók mind lehetőséget adnak erre, ám a jelek szerint nemcsak ezek miatt kell(ene) aggódnunk.

A Forbes beszámolója szerint az izraeli Ben-Gurion Egyetem, valamint a szintén izraeli Weizmann Tudományos Intézet kiberbiztonsági kutatói megállapították: még csak okoseszköz sem kell ahhoz, hogy valaki beszélgetésébe belehallgassanak. Ehhez elegendő egy mezei villanykörte is.

[Wifit használ otthon? Nagyon villognak a LED-ek a routeren? Akár rosszat is jelenthet]

A szakemberek egy elektro-optikai szenzorral ellátott távcsövet használtak a megfigyelésre. Ha tiszta a rálátás a villanykörtére, és a szobában valaki beszél, képesek azt akár 25 méteres távolságból is lehallgatni. Mindezt az teszi lehetővé, hogy a beszédhang által keltett rezgések a villanykörtét is megrezegtetik, a fény pedig ennek hatására megváltozik. Ezt szabad szemmel képtelenség érzékelni, de egy megfelelő érzékenységre állított szenzor már észreveszi a változást.

A kutatók ezt a rezgést, illetve a fény változását figyelik meg. A szenzor rögzíti az adatokat, majd továbbítja a Lamphone nevű algoritmusnak, amely az analóg jelből digitálisat farag, így valós időben lehet hallani azt, mit beszélnek az adott szobában.

Persze a lehallgatás sikeressége több tényezőn is múlik. Ilyen például az, hogy mennyire áll közel a célszemély a villanykörtéhez, illetve felé fordult-e, vagy esetleg épp az ellenkező irányba néz beszéd közben. Ettől függetlenül viszont tény: a technológia létezik, és távolról használható. Épp úgy, ahogy lézerrel is adhatunk parancsot egy okoshangszórónak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zseniális funkció a Google keresőben: csak dúdoljon, felismeri, hogy melyik dal az

Zseniális funkció a Google keresőben: csak dúdoljon, felismeri, hogy melyik dal az

A Huawei kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten

A Huawei kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten

Lenne itt 3,5 millió betöltetlen állás

Lenne itt 3,5 millió betöltetlen állás