Fotók: Vörös lidérceket fotóztak a viharban Szlovákia felett

Fotók: Vörös lidérceket fotóztak a viharban Szlovákia felett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cseh fotós, Daniel Ščerba-Elza a cseh hegyekből fotózta le a Szlovákia felett a lévő vihart, így sikerült lencsevégre kapnia a különleges égi jelenséget.

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, viszonylag kevesen ismerik a vörös lidérc nevű jelenséget, és még kevesebben vannak azok, akik látták is. Nem véletlenül, a lidérceket ugyanis alig több mint 30 évvel ezelőtt, 1989-ben fedezték fel az Egyesült Államokban, ahhoz pedig, hogy lássuk, nagyon szemfülesnek kell lenni egy vihar közelében.

A vörös lidércek a Wikipédia meghatározása szerint olyan magaslégköri fényjelenségek, felvillanások, amelyek rövid életűek, és a viharfelhők felett keletkeznek egy nagyobb villámlás után. Mindez jól mutatja, hogy milyen sok tényezőnek kell egyszerre teljesülnie ahhoz, hogy meglássunk egy ilyet: kellően messzire kell lenni a vihartól, hogy belássunk a felhő fölé, és lényegében még pislogni is alig szabad a megfigyelés közben.

Ehhez képest a cseh fotós, Daniel Ščerba-Elza nemcsak, hogy látta a vörös lidérceket, de le is tudta őket fényképezni. A fényképezőgépét a a Csehország északkeleti részén található Jeleníky-hegységben állította fel, majd onnan készített felvételeket a Szlovákia felett lévő, tőle nagyjából 200 kilométerre lévő viharról – írja az Időkép.

©
©
©
©
©

A fényképeket a hétvégén készítette a cseh fotós, a további lidérces fotókat itt lehet megnézni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások