szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA-nak köszönhetően már arról is vannak ismereteink, hogyan fest a naplemente a Földön túli bolygókon.

Attól, hogy a Földön olyan a naplemente, amilyennek mindannyian ismerjük, ez a különböző bolygók esetében már nem teljesen igaz – ez derül ki a NASA legújabb videóiból, amelyekben megpróbálták illusztrálni, milyen a látvány, amikor más planétákon is nyugovóra tér a központi csillag. A Futurism által idézett kutatómunka eredményét Geronimo Villanueva csillagász mutatta be.

A tudós öt különböző planétáról, a Marsról, a Vénuszról, az Uránuszról, a 39,46 fényévre található TRAPPIST-1e-ről, továbbá a Szaturnusz legnagyobb holdjáról, a Titánról készített szimulációs videót, hogy megmutassa a naplementét. A kutató a NASA online modellező eszköze, a Planetary Spectrum Generator segítségével állított elő két felvételét, amelyek szimulált környezetben készültek.

Az egyik videóban halszem nézetben látható a naplemente, míg a másikban úgy, mint ha a nézelődő maga is a bolygón állna, és épp az égboltot nézné. Mondanunk sem kell, ez a leglátványosabb, a különbségek ugyanis itt jönnek ki igazán. A Marson például egész furcsa formát ölt az eltűnő napfény, míg az Uránuszon a jól ismert sárgás, narancsos színek helyett a jelenség mindvégig kéknek tűnik.

A bolygók ilyen irányú vizsgálata azért is fontos a NASA-nak, mert a tudósok a fény segítségével képesek meghatározni, miből van a vizsgált planéta atmoszférája, és mi boríthatja a felszínét.

A NASA-nak nemrég egy olyan planétára sikerült rábukkannia, amelyet paraméterei alapján nyugodtan hívhatunk egy második Földnek is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!