szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre inkább úgy tűnik, nem szimpla pletyka volt, hogy az Apple újfajta Touch ID-n dolgozik. A tervet már látni, azt viszont nem, tényleg lesz-e belőle valami.

Az iPhone 5s volt az Apple első olyan telefonja, amibe bekerült az ujjlenyomat-olvasó, a Touch ID, ám az iPhone X 2017-es érkezése után kiszorult a mobilból a technológia. Helyette jött a biztonságosabbnak tartott arcfelismerés, a Face ID, és úgy tűnt, ezzel nyugdíjazza is a korábbi megoldást a cupertinói cég.

Csakhogy a tavalyi évben egyre több olyan pletyka kelt szárnyra, hogy az Apple visszahozná a Touch ID-t az iPhone-okba. 2019 májusában arról lehetett hallani, hogy már az idei évben visszatér a megoldás, méghozzá a kijelző alá rejtett változat formájában. (Ez egyelőre nem jött be, a tavasszal bemutatott iPhone SE-ben a fizikai Home gomb jelenti a szenzort, bár az őszi iPhone-okban még bármi előfordulhat.)

Később az Apple-elemzőként ismert Ming-Chi Kuo már arról beszélt, hogy 2021 lesz a visszatérés dátuma, ráadásul egy olyan technológiával, amivel nemcsak egy adott pont, hanem az egész kijelző ujjlenyomat-olvasóvá válik. Hogy ez valóban így lesz-e, egyelőre nem tudni, az viszont most már biztos, hogy az Apple dolgozik egy újfajta Touch ID-n.

Az Apple Insider szúrta ki azt a szabadalmi tervet, amit múlt héten szerdán tett közzé az amerikai szabadalmi hivatal. Ezek szerint a cupertinói cég egy olyan megoldást képzel el, amely képes 2D-s vagy 3D-s felvételt készíteni a felhasználó ujjáról, majd ennek alapján eldönteni, hogy valóban az akar-e hozzáférni a készülékhez, akinek erre jogosultsága is van. Mindehhez egy sor mikrolencsét építene a kijelző mögé az Apple, amelyek továbbítanák a látottakat az érzékelő felé.

©

Egyelőre csak egy szabadalmi tervről van szó, vagyis még azt sem tudni, elkészül-e egyáltalán valaha a technológia, vagy csupán tervként marad meg az Apple-nél az elképzelés. Mindenesetre egyre biztosabb, hogy valamilyen formában még viszontláthatjuk majd a Touch ID-t az iPhone-okban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A gazdagok olyan gyorsan gazdagszanak, hogy nem bírják eljótékonykodni a pénzüket

A gazdagok olyan gyorsan gazdagszanak, hogy nem bírják eljótékonykodni a pénzüket

Edzés közben kapott szívrohamot, meghalt a Crvena Zvezda amerikai kosarasa

Edzés közben kapott szívrohamot, meghalt a Crvena Zvezda amerikai kosarasa

Célba vette a Vénuszt az orosz űrügynökség, mert "sokkal érdekesebb, mint a Mars"

Célba vette a Vénuszt az orosz űrügynökség, mert "sokkal érdekesebb, mint a Mars"