szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Végy egy régi készüléket, tedd bele a legújabb és leggyorsabb chipkészleted, és áruld magadhoz képest jó áron. Körülbelül így szól az új iPhone SE receptje – kipróbáltuk a 200 ezer forint alá becsúszó mobilt.

2016 márciusát írtuk, amikor az Apple előrukkolt egy olyan mobillal, mely a 2012-ben megjelent iPhone 5 készülékházában a 2015-ös iPhone 6s csúcskategóriás hardverét rejtette. Ez volt a sokak által mind a mai napig szeretett iPhone SE, ami kompakt méretben nyújtott felsőkategóriás teljesítményt.

Az azóta eltelt időkben az okostelefonok mérete tovább növekedett, és ennek kapcsán egyre több felhasználó kezdett dörömbölni az Apple ajtaján, hogy bőven itt lenne az ideje egy újabb kompakt mobil piacra dobásának. Így született meg a most kijött új, 2020-as iPhone SE, mely annak ellenére lehet sikeres, hogy innováció nem nagyon van benne. 

©

Honnan jött?

Ahogy leleplezték az új iPhone SE-t, azonnal eltűnt a kínálatból a 2017 óta forgalmazott iPhone 8, és maga a gyártó sem titkolja, hogy az új olcsó és kompakt iPhone nem más, mint egy enyhén módosított iPhone 8. Most akkor arról van szó, hogy 2020-ban kapunk az Apple-től egy 3 éves külsővel rendelkező készüléket? Nem, nem erről, ugyanis az iPhone 8 dizájniskolát sokkal korábban, 2014-ben kezdte az amerikai gyártó, tehát kis túlzással élve az új iPhone SE külseje és mérete már a jó öreg (2014-es) iPhone 6 korából ismerős lehet.

[Annyira nincs értelme iPhone 8-at venni, hogy azonnal el is kaszálta az Apple]

Az újdonság fekete, fehér és vörös színváltozatokban készül, és amennyiben az utóbbi szériából rendelünk egyet, akkor azzal egy kicsit a koronavírus elleni küzdelmet is támogathatjuk. Egy iPhone SE-t első blikkre nem túl könnyű megkülönböztetni egy iPhone 8-tól, mindenesetre ha a hátlapon nem felül, hanem középen van az almás logó, és ha sehol egy iPhone felirat, akkor a 2020-as modellhez van szerencsénk.

©

Apró, bár nem elhanyagolható haszna az iPhone 8-cal közeli rokonságnak, hogy a teljesen változatlan kialakítás és méret miatt

az új iPhone SE-re tökéletesen passzol minden olyan kiegészítő, fólia és tok, amit eredetileg az iPhone 8-hoz készítettek.

A víz- és porállóság IP67-es szintű, ez azt jelenti, hogy elvileg nem okoz gondot egy gyors merülés az 1 méter mély vízben. Az Apple 11-es sorozatú iPhone-jai ennél jobb, IP68-as védelmet élveznek, ami 2-4 méteres merülési mélységet jelent.

iPhone 3G vs. iPhone SE (2020)
©

Méretkérdés

A 2020-as SE ugyan nagyobb az előző SE-nél, de még így is kisebb, mint a legtöbb ma kapható okostelefon. Így például az iPhone SE még a kellemesen kompakt iPhone 11 Prónál is kisebb körülbelül 10 százalékkal. (Saját képernyőhöz kalibrálható méretarányos összehasonlítás itt található.) Ez mindenképpen jó hír, hiszen ahogy rengetegen imádják a gigantikus phableteket, úgy

igen komoly a kompakt telefonok rajongótábora is.

A szupervékony kávák korában ma már egy relatíve kis készülékben is lehet meglepően nagy kijelző. Az iPhone SE nem ilyen. A káva bal és jobb oldalt sem nevezhető vékonynak, de alul és felül szó szerint ujjnyi vastag, vagyis a rendelkezésre álló felületen rengeteg az úgymond kihasználatlan terület. (Összehasonlításként: a Samsung Galaxy S10e alig 6 százalékkal nagyobb előlapméret mellett 36 százalékkal nagyobb kijelzőt ad.) A notch-gyülölőknek persze jó hír, hogy nincs semmilyen kijelzősziget, de ezzel együtt a Face ID-ről is lemondhatunk, és be kell érnünk a kijelző alatt köralakú gombba szerelt második generációs Touch ID ujjlenyomat-leolvasóval.

©

A 4,7 colos IPS LCD a nem túl nagy felbontás ellenére is egész jó minőségű képet mutat, de semmilyen tekintetben sem érhet fel a manapság egyre népszerűbb OLED panelek szintjére. Például a fényereje is lehetne kicsit nagyobb. Tartalomfogyasztásra és gépelésre nem pont ez a kijelzőméret a legideálisabb.

A kijelző koppintással nem ébreszthető fel, a már jó ideje kivezetés alatt álló 3D Touch-ot a Haptic Touch váltotta, ami viszont az értesítéseknél korlátozottan használható.

©

Az erő vele van

A motorháztető alatt a legújabb és legdrágább iPhone-okból ismerős hatmagos A13 chipset váltotta az iPhone 8 enyhén elavult A11-es chipjét. A RAM kapacitása 2-ről 3 GB-ra nőtt. (Nem érte el a csúcs iPhone-ok 4 GB-os szintjét.) A tesztkészülékben 64 GB-os tárhely található, melyből alaphelyzetben mintegy 50 GB érhető el. Akinek ez kevés, az 128-as és 256-os változatban is vásárolhat SE-t, kártyás memóriabővítés szokás szerint nincs.

A csúcskategóriás hardver miatt szinte szárnyal az iPhone SE, az alkalmazások azonnal indulnak, nincs semmilyen akadozás, a legújabb játékok is szépen futnak. Az operációs rendszer szerepét értelemszerűen a legfrissebb iOS 13.4.1 látja el, és a modern chipset miatt biztosak lehetünk benne, hogy a készülék még a 3-4 év múlva érkező újabb iOS-eket is lazán képes lesz futtatni. Ami az androidos riválisok vonatkozásában sajnos ritkán mondható el.

A tesztprogramokban az új SE 40-50 százalékot ver a régi 8-as iPhone-ra, de grafikus teljesítmény frontján akár 200 százalékos növekedést is tapasztalhatunk. Az iPhone 6-ról érkezők pedig 4-6-szoros, adott esetben 14-szeres gyorsulást is érezhetnek.

©

Kamera

A kamerákat nem az iPhone 11-es modellekből, hanem még a 8-asból örökölte az új SE. Így aztán az előlapi egységgel 12 helyett csak 7 megapixeles fotók készíthetők, a videófelvevő maximum Full HD felbontásra képes 30 fps mellett. A tavaly ősszel debütált slofie, azaz lassított felvételes szelfi készítésére a régebbi kamerarendszer miatt nincs lehetőség, de ez vélhetően csak keveseknek fog hiányozni.

A hátul található egyetlen kamera lelke egy 12 megapixeles képérzékelő lapka. Egy f1,8-as objektív mögött kapott helyet, és akár 60 fps-es 4K videókat is rögzíthetünk vele. A hardver nem változott az iPhone 8 óta, viszont az A13-as chip miatt a kamera kicsit mégis többet tud, így például javult a HDR minőség.

Napsütéses időben kiváló képeket készít az új SE, semmivel sem rosszabbakat, mint a nála sokkal drágább új iPhone-ok. Rossz fényviszonyok mellett viszont sokkal zajosabbak az SE fotói, nincs Deep Fusion-támogatás és éjszakai mód. A 26 helyett 28 milliméteres fókusztávolság miatt kicsit kevesebb fér a fotókra, mint a 11-es iPhone-ok esetében, és ugyebár ultranagy látószöget és telezoomot sem kapunk. (Utóbbi a már említett Galaxy S10e-n sincs, viszont ultranagy látószög abban van.)

Portrémód annak ellenére is van, hogy a hátlapon csak egyetlen kamera figyel, de a tudása igen korlátozott. Az üzemmód állatok és tárgyak fotózásához nem használható, és az éles téma, valamint az elmosott háttér közötti határvonal sem túl pontos.

©

Egyebek

Az akkumulátor az iPhone 8-hoz hasonlóan változatlanul 1821 mAh kapacitású, ami még akkor is karcsú, ha egy az Apple által gyártott kompakt telefonról van szó. Sok mindent elárul az SE-ben várható üzemidőről, hogy az iPhone 11 Próban 67 százalékkal nagyobb kapacitású telep rejtőzik.

Amennyiben ugyanolyan intenzíven használjuk az új SE-t, mint egy bármilyen más modern okostelefont, akkor nap közben le fog merülni a készülék. Az SE tehát nemcsak a kis kijelző, hanem a kompakt akkumulátor miatt sem igazán való azoknak, akik éjjel-nappal a neten lógnak és folyton néznek, hallgatnak valamit. 

Végletek: 4,7 col vs. 6,8 col
©

A gyári dobozban egy Lightning-csatlakozós EarPods fülhallgató és egy kompakt vezetékes töltő lapul. Utóbbi arcpirító módon még mindig csak 5 W-os. Ez a teljesítmény még akkor is megmosolyogtatóan alacsony, ha ugyebár az akkumulátor nem túl nagy kapacitású. Az amúgy vezeték nélküli módon is tölthető 2020-as iPhone SE a gyári vezetékes töltővel tapasztalataink szerint

40 perc alatt tölthető fel 50-ről 80 százalékra, és ezt követően még sokkal lassabb a töltési folyamat.

Az iPhone 8-hoz képest előrelépés, hogy már a legújabb Wi-Fi 6 szabványt is támogatja a készülék, és természetesen a Bluetooth 5.0 támogatás is biztosított. Az ultrapontos helyzetmeghatározást segítő és az 11-es iPhone-okban debütált U1-es UWB chip viszont kimaradt a repertoárból.

iPhone 3G vs. iPhone SE (2020) vs. iPhone 6s Plus
©

Konklúzió

+ : kompakt méret, kis tömeg, szupergyors működés, időtálló konstrukció, jók a régi kiegészítők.

: kicsi és nem túl nagy fényerejű kijelző, vastag kávák, rövid üzemidő, lassú töltő, lehetne olcsóbb.

A 2020-as iPhone SE keveseknek való, de nekik nagyon. Egyértelmű, hogy a nagyobb és többet tudó iPhone-ok használói nem váltanak majd át rá, mint ahogy az sem valószínű, hogy a hasonló áron már kiváló kamerákat és remek OLED kijelzőt felvonultató androidos telefonokat tömegesen dobják el az iPhone SE miatt.

Jelen tesztalanyunkra vélhetően elsősorban azok fognak lecsapni, akik valamilyen 6-os, 7-es vagy 8-as iPhone-t használnak. Számukra megváltást jelenthet, hogy változatlan méret mellett bitang gyors hardvert kapnak. De nem árt tisztában lenniük azzal, hogy az új SE több tekintetben elmarad a 2020-as elvárásoktól.

És olcsónak is csak az Apple saját ökoszisztémáján belül nevezhető a maga 180-240 ezer forintos árával. Ennyi pénzből bőven kijön a csak minimálisan nagyobb méretű, de jelentősen nagyobb tudású Samsung Galaxy S10e, vagy akár egy 108 megapixeles főkamerás, összesen pedig 6 kamerát felvonultató Xiaomi Mi Note 10.

©

Az Apple továbbra sem karitatív intézmény. Pillanatok alatt átállította a meglévő és amúgy szanálásra szánt iPhone 8-gyártósorokat az új iPhone SE készítésére, a régi telefonba tett egy új chipet, és az innovációval, mint olyannal egyetlen percig sem foglalkozott. Pedig többek közt kijelző, kamera és akkumulátor fronton bőven lett volna mit tennie.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha minden igaz, az eddigi legjobb Jurassic-film készül

Ha minden igaz, az eddigi legjobb Jurassic-film készül

Tizenhét fertőzöttet találtak Pápán

Tizenhét fertőzöttet találtak Pápán

Újabb céggel kötött Újbuda átvilágításra szerződést, felbukkant egy volt bankvezér is az ügyben

Újabb céggel kötött Újbuda átvilágításra szerződést, felbukkant egy volt bankvezér is az ügyben