szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy Facebookon terjedő kép szerint Barack Obama akkori amerikai elnök és Melinda Gates 2015-ben személyesen ellenőrizték a koronavírusos álhírekben rendre felbukkanó vuhani laboratóriumot és egyik projektjét. A fotóval két gond van: nem Vuhanban készült, és nem is a mostani járványt okozó vírus kapcsán. A rajta látható két nő közül pedig egyik sem Bill Gates felesége.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A koronavírusos álhírek egyik visszatérő eleme, hogy a járvány "valójában" egy laboratóriumból indult, méghozzá a kínai Vuhan városából, ahol már régóta kísérleteznek a világjárványt okozó vírussal – ilyesmik azonban, legalábbis az eddig megjelent hatósági vizsgálatok és bizonyítékok alapján, nem történtek.

A konteógyártók viszont nem hajlandók elfogadni az igazságot, és minden apróságban a szándékosságot vélik felfedezni. Ez történik most egy 2015-ből származó fotóval is, amely már szinte minden közösségi platformon terjed. A képről azt állítják: ez az első, amely bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a koronavírus ember alkotta kórokozó – ráadásul nem csak kínaiak, hanem egy kínai-amerikai összeesküvés áll mögötte.

A "hírhez" kapcsolt fotón szerepel Barack Obama, továbbá az amerikai járványügy központi figurája, Anthony Fauci, aki napjainkban is aktívan küzd a koronavírus ellen. Egyesek Melinda Gatest, Bill Gates feleségét is felfedezni vélik a képen.

A hazugság kitalálói egyrészt azt állítják, hogy a kép szereplői 2015-ben együtt keresték fel a vuhani víruslabort, hogy a titkos denevéres projektről érdeklődjenek. Ez azonban nem igaz: bár Obama és Fauci valóban rajta vannak a fotón, a kép igazából 2014-ben készült, de nem Vuhanban, hanem az amerikai Országos Egészségtudományi Intézet (NIH) víruskutató központjában – írja a Snopes.

A Fauci mellett álló nő ráadásul nem Gates felesége, hanem Sylvia Burwell, korábbi amerikai egészségügyi miniszter. A fehér köpenyes tudós pedig Nancy Sullivan, a biológiai kutatórészleg vezetője, aki éppen az ebolaoltással kapcsolatos tudnivalókat magyarázza Obamáéknak. Sullivan egyébként blogbejegyzésben is megemlékezett a látogatásról, ami a mai napig elérhető a kutató honlapján.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A történelem során először "hazugság" jelzés került Donald Trump bejegyzése mellé a Twitteren

Az Egyesült Államok elnöke szívesen és intenzíven használja – időnként nem bizonyított állításokat tartalmazó – véleményének világgá kürtölésére a Twittert. A mikroblog-szolgáltatás üzemeltetői pedig régóta küzdenek a rendszerben keringő álhírek ellen. Elkerülhetetlen volt, hogy ez a két dolog egyszer összeérjen. A Twitter lépett, Trump a szólásszabadság elfojtásáról beszél. Az elnök ellenlépést helyezett kilátásba.

Publicus: A budapestiek egy része semmilyen botrányra nem emlékszik a Tarlós-érából

Publicus: A budapestiek egy része semmilyen botrányra nem emlékszik a Tarlós-érából

Eddig 15 venezuelai ellen emeltek vádat a májusi partraszállás miatt

Eddig 15 venezuelai ellen emeltek vádat a májusi partraszállás miatt

A Fradi és az MTK döntetlenével indult az NB I

A Fradi és az MTK döntetlenével indult az NB I