szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Samsung úgy számol, leghamarabb 2030-ban lehet széles körben is elindítani a kereskedelmi 6G mobilhálózatokat.

Bár egyelőre még az 5G hálózat telepítése is javában zajlik, a telekommunikációs cégek már a jövő felé tekintenek – ami ebben az esetben a 6G-t jelenti. Nemcsak Donald Trump akar 6G-t, már a kínaiak is serényen dolgoznak rajta. Hogy mi mindenre lesz képes az 5G-nél is gyorsabb adatforgalmat lebonyolítani képes hálózat, arról egyelőre csak sejtéseink lehetnek, a Samsung azonban felvázolta, mit tartogathat számunkra a jövő.

A dél-koreai cég szerint a 6G-s hálózatok fejlesztése legkorábban 2028-ban kezdődhet meg, a felhasználók számára pedig nagyjából 2030-ban válik majd elérhetővé.

A koreai vállalat szerint az emberek és a gépek egyformán használják majd a 6G hálózatot, amely segítségével például nagy felbontású hologramot jeleníthetünk meg, vagy épp lenyűgöző kiterjeszettvalóság-élményben lehet részünk.

©

Sunghyun Choi, a Samsung fejlesztési részlegének vezetője szerint a csapata már javában dolgozik a 6G-n, és elkötelezettek abban, hogy a kormányzattal és az ipari szereplőkkel közösen szabványosítsák a technológiát.

A Samsung szerint három téren kell előrébb lépni ahhoz, hogy a 6G-t sikerüljön kifejleszteni: a teljesítményben, az architektúrában és a megbízhatóságban. A szakemberek szerint annak érdekében, hogy a rendszer jól működhessen,

1000 Gbps adatátviteli sebességet kell biztosítania – ez nagyjából ötvenszerese az 5G sebességének –, a késleltetést pedig 100 mikroszekundum alá lenyomni (ez tizede annak, amire az 5G hálózat képes).

©

A hálózat a tetrahertzes frekvenciát (THz) használja majd, amihez új antennákra, jobb hálózati kiépítésre, illetve a mesterséges intelligencia bevonására lesz szükség. Ezeket azonban mind ki kell fejleszteni, ami rengeteg pénzt és időt igénylő feladat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Belkin új telefontartója mindig arra fordítja az iPhone-t, amerre a használója van

A Belkin új telefontartója mindig arra fordítja az iPhone-t, amerre a használója van

A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben

A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész