szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TikTok az átláthatóság jegyében megnyitja a videók rangsorolásához szükséges algoritmus forráskódját, és arra biztatja a konkurenciáit, hogy ők is tegyék meg ugyanezt.

Az elmúlt hónapokban össztűz zúdult az Egyesült Államok részéről a TikTokra. Amellett, hogy az amerikai külügyminiszter belengette az alkalmazás betiltását, Donald Trump kabinetfőnöke pedig nem sokkal később már arról beszélt, hogy ez csupán néhány hét kérdése. Mindeközben megtiltotta az app használatát a dolgozóinak a világ legnagyobb pénzintézete, és már a demokrata elnökjelölt, Joe Biden stábja számára is fekete listán van a szolgáltatás.

Mindeközben az appot birtokló kínai ByteDance nevű cég folyamatosan arról beszél, hogy az őket ért vádak – vagyis, hogy a felhasználói adatokat kiadják a kínai kormánynak – alaptalanok, a TikTok vezérigazgatója, Kevin Mayer szerint pedig semmi rosszat nem tettek – és ezt most egy új lépéssel is igyekeznek bebizonyítani.

Mayer egy friss blogbejegyzésben arról írt, hogy az átláthatóság miatt a jövőben mindenki számára hozzáférhetővé teszik a videók rendezéséért felelős algoritmust, valamint azt is megengedik, hogy a szakértők valós időben figyelhessék meg a moderátorok munkáját.

©

Mayer szerint az ilyen szintű átláthatósággal megelőzik az iparági versenytársakat, és arra buzdítják őket, hogy ők is tegyenek hasonló lépéseket. Mint írja,

az algoritmust még jóval azelőtt nyitják meg, hogy erre bármilyen törvény kötelezné őket, nekik ugyanis semmilyen takargatnivalójuk nincs.

Az időzítés azért is fontos, mert eközben az Apple, a Facebook, az Amazon és a Google vezetőinek az amerikai törvényhozás jogi bizottsága előtt kell felelniük a kartellezéssel kapcsolatos kérdésekre.

Mayer szerint a TikTok a tisztességes és nyílt versenyre koncentrál, míg a versenytársak – a Facebook – a hazafiasság köntösébe bújtatva folytat rosszindulatú támadást ellenük.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meglépett a karanténból egy koronavírusos magyar férfi Kambodzsában

Meglépett a karanténból egy koronavírusos magyar férfi Kambodzsában

Munkanélküliségi adatok: vihar előtti csend a kirúgási hullám előtt

Munkanélküliségi adatok: vihar előtti csend a kirúgási hullám előtt

David Attenborough karanténprogramját mi is megirigyelhetjük

David Attenborough karanténprogramját mi is megirigyelhetjük