szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TikTok nemrég már bejelentette, hogy az amerikai felhasználók legjobbjait egy előre meghatározott keretből fogja kifizetni 2021-től. Most kiderült, Európában is megnyitja pénztárcáját a vállalat.

Minden jel szerint pénzügyi háború lehet abból, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági okokra hivatkozva be akarja tiltani a TikTokot. Az amerikaiak szerint ugyanis az applikáció adatokat szivattyúz ki a felhasználókról, amiket aztán a kínai kormánynak adnak át. Az appot üzemeltető kínai ByteDance ezt tagadja, és már a legfontosabb algoritmus forráskódját is megnyitná, hogy tisztázza magát a vállalat.

Eközben azonban egy másik fronton is dúl a háború. A TikTok, valamint az app betiltására játszó Facebook ugyanis a pénzt sem sajnálja arra, hogy magánál tartsa, illetve magához csábítsa a legnagyobb felhasználókat. Előbbi nemrég közölte, 2021-től fizetést ad a legfontosabb tartalomgyártóknak, miközben utóbbi állítólag szintén pénzt ajánl a tiktokos influenszereknek. Most ismét a TikTok lépett.

©

A BBC beszámolója szerint az appot üzemeltető cég egy 70 millió dolláros, vagyis átszámítva mintegy 20,3 milliárd forintos alapot hoz létre, hogy az európai top felhasználókat támogassák belőle. Egész pontosan: fizessen nekik az általuk gyártott tartalomért. A lap szerint ez az első alkalom, hogy az app az EU-ban élő felhasználóknak fizetést adna, a cél pedig egyértelmű: a jelenlegi influenszerek megtartása, valamint újak bevonzása.

A TikTok mindezt úgy fogalmazta meg: támogatni szeretnék az ambiciózus videósokat, illetve remélik, hogy hozzájárulhatnak a megélhetésükhöz. Bár a felhasználók korábban is kereshettek pénzt a TikTokkal, azt csak élő videós közvetítésekkel, valamint szponzorációval tehették meg. Rich Waterworth, a TikTok brit ügyvezető igazgatója szerint a finanszírozás úgy alakul majd, hogy

lesznek, akiknek csak keresetkiegészítést jelent majd az összeg, és lesz, akinek így már egy teljes állásnyi pénzt hoz majd a konyhára a videózás.

Ahhoz, hogy valaki kapjon a pénzből, két feltételnek kell teljesülnie: egyfelől 18 éven felülinek kell lennie, másfelől pedig egy meghatározott követőszámmal kell rendelkeznie. Hogy miként választják ki végül azokat, akiknek fizetni fognak, azt nem árulták el, annyit viszont igen, hogy ezt a jövő évtől tervezik megtenni.

Pénzt ugyanakkor már eddig is kaptak a felhasználók. Azok a brit júzerek, akinek legalább 2 millió követőjük van, éves szinten nagyjából 25 ezer fontot, vagyis nagyjából 9,5 millió forintot kereshetnek a videójukkal, de ez lehet sokkal több is, attól függően, hogy mennyi partneri szerződést kötnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szállodaépítés ellen ölelkeztek Tatán

Szállodaépítés ellen ölelkeztek Tatán

Egy thai nemzeti park mostantól a turisták után küldi a szemetüket

Egy thai nemzeti park mostantól a turisták után küldi a szemetüket

Több mint 13 ezer új fertőzöttet regisztráltak Franciaországban egy nap alatt

Több mint 13 ezer új fertőzöttet regisztráltak Franciaországban egy nap alatt