szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már mintegy félmillióan töltötték le az Országos Mentőszolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány által fejlesztett ÉletMentő applikációt, amely most még gyorsabb és hatékonyabb lett: chatbot funkciót is kapott, amely megkönnyíti a felhasználók dolgát és kérdezz-felelek formában segíti az elsősegélynyújtást is.

A valóban könnyen használható, fél éve működő applikáción keresztül már mintegy 2500 segélyhívás érkezett, a szakértők szerint sok százan vannak, akik az életüket köszönhetik a programnak. „Ma már az üzleti és a mesterséges intelligencia elemeit is használjuk az életmentés számos területén, köztük a Vodafone-nal közösen fejlesztett ÉletMentő applikációhoz kapcsolódóan is” – mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a chatbot funkció Balatonfüreden tartott bemutatásakor.

[A Mentők kérik: mindenki mihamarabb tegye fel a mobiljára ezt az ingyenes ÉletMentő alkalmazást]

Az ÉletMentő app sokat segített a „magyar tengernél” is, ahol a vízimentők sürgősségi betegellátásra szakosodott egységeinek tableteket adott az Országos Mentőszolgálat.

A Balatonnál szolgáló vízimentőknek jelenleg két szupergyors, nyolcvan kilométeres óránkénti sebességre is képes hajójuk van, egy a keleti medencében, egy pedig a központi medencében szolgál. A tervek szerint belátható időn belül a nyugati medence is megkaphatja a maga rohamhajóját. A hajók felszereltsége megegyezik az utakon közlekedő rohamkocsikéval, annyi a különbség, hogy a vízen elengedhetetlenül szükséges, hogy a felszereléseket víz- és ütésálló ládákban tárolják.

Sebességbe kapcsoltak a Balatonnál

A Mentők mellett a Vodafone is folytatja a fejlesztéseket, a szolgáltató felkapcsolta Siófokon található 5G bázisállomásait, így a déli part fővárosában már elérhető az újgenerációs mobilhálózat az arra alkalmas készülékekkel.

A siófoki állomások már a márciusi frekvencia aukción elnyert 3500MHz-es frekvenciasávot használják. A szolgáltató továbbá azt is bejelentette, hogy az elkövetkező időszakban felkészítik a Balaton körül lévő bázisállomásait a 700 MHz-es sáv fogadására, amivel a tó és a partvonal egészén elérhető lesz az 5G szolgáltatás az arra alkalmas készülékekkel. A szolgáltatás a tervek szerint szeptember elejétől lesz elérhető, amikor is az NMHH elérhetővé teszi a Vodafone számára a 700MHz-es sávot.

„Az eddigi tapasztalatok szerint Budapesten jól működik az 5G hálózat, 1 Gigabit fölötti sebességgel érkeznek az adatok” – mondta a HVG-nek Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgatóhelyettese. „Átlagemberként ugyanakkor nehezen érezzük az 5G technológia sebességét és a késleltetés hiányát, maximum abban észlelünk különbséget, hogy pár másodperc alatt le tudunk tölteni egy filmet, gyorsabban és jobb minőségben jönnek az adatok. De az 5G leginkább a gépek közötti kommunikációban fog segíteni. Egy önvezető autó például 4G-n nem tudna működni, mert ott van annyi késleltetés, hogy már nem lennének pontosak a helymeghatározási adatok, így akár baleset is történhet. Az 5G-nél ez már nem így van, s az 5G lehetővé teszi például a távoperációk végrehajtását is: elképzelhető, hogy az orvos Budapesten, a beteg pedig Berlinben van, s a robotkart az 5G-hálózaton keresztül irányítják” – magyarázta.

©

A Vodafone által telepített 5G-hálózatok már most alkalmasak a jövőben gyorsan növekvő adatforgalom kezelésére: a 4G-hálózat egy négyzetkilométeres körzetben százezres nagyságrendben képes eszközöket kezelni, ez a szám az 5G esetében viszont már milliós nagyságrendű. „Az országos hálózat létrehozásához még szükség van pár évre. A teljes területet fedő rendszer gócpontokból fog kiindulni, először jönnek a nagyobb városok, ott is elsőként a belvárosi részek, az ipari parkok, valamint az egészségügyi és az oktatási intézmények” – mondta Budai J. Gergő.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
90 millióért kelt el egy Munkácsy-festmény egy budapesti árverésen

90 millióért kelt el egy Munkácsy-festmény egy budapesti árverésen

Eszenyi Enikőt rejtette a Tigris álarc az Álarcos énekesben

Eszenyi Enikőt rejtette a Tigris álarc az Álarcos énekesben

Olaszországban marad a baloldali kormány

Olaszországban marad a baloldali kormány