szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Világszerte milliók halhatnak meg amiatt a közeljövőben, hogy a koronavírus okozta helyzetben nem jutnak fontos egészségügyi ellátáshoz – mondta Bill Gates a The Economistnak adott interjúban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A mostani járványhelyzetben gyakorta felszólaló Gates szerint az embereknek nem csak gazdasági kríziseket kell átvészelniük a Kínából indult kórokozó miatt. Bizonyos országokban az egyszerűbb kórházi szolgáltatások is elérhetetlenné válhatnak, mert a sok a fertőzéssel küzdő páciens miatt olyan nyomás nehezedhet a rendszerre, hogy az képtelen lesz ellátást nyújtani más betegeknek.

Gates az interjúban ismét kritizálta a vírus amerikai kezelését, és megemlítette, akkor sem lesz nyugodt, ha a közelgő elnökválasztást esetleg a demokrata Joe Biden nyeri. Ezt arra alapozta a Microsoft társalapítója, hogy az emberek fejében nem lehet rendet tenni egy személycserével. “Tartok tőle, hogy a kormányzat átalakulásával még nem fognak többen maszkot viselni” – hangsúlyozta Bill Gates, aki továbbra is a kínai intézkedéseket tartja követendő járványkezelési példának. Szerinte bár Kínában is elkövettek hibákat,

az ázsiai ország mégis hamarabb jutott túl a krízisen, így a kórokozó gazdasági hatása sem volt olyan súlyos, mint a világ más részein.

A milliárdos szavait azért sem érdemes lesöpörni az asztalról, mert Gates korábban többször figyelmeztetett egy világjárványra, amely egyszerre több fronton támadja majd az emberiséget. A társalapító arra hivatkozva mondta ezt, hogy a világ kormányai szerinte elkényelmesedtek, és nem érzik fenyegetésnek egy kórokozó felbukkanását. A Microsoft egyik atyja ezért is fordít a vagyonából óriási összegeket a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésére.

Gates néhány hete a koronavírus végéről is mondott “jövendölést”: ez a fenyegetés szerinte néhány országban hamarabb el fog tűnni, máshol viszont hónapokig küzdenek majd ellene.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Mary Trump kész nevet változtatni, hogy eltávolodjon Donald Trumptól

Mary Trump kész nevet változtatni, hogy eltávolodjon Donald Trumptól

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában