szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Romolhat a spermiumok minősége azoknál a férfiaknál, akik lefekvés előtt tévét néznek vagy nyomkodják a mobiltelefonjukat – figyelmeztetnek brit kutatók.

A fényt kibocsátó eszközök, így például a televízió, a mobiltelefon vagy a táblagép éjszakai használata komoly hatással lehet a férfiak nemzőképességére – figyelmeztetnek brit kutatók. A probléma abból adódhat, hogy az okoseszközök által kibocsátott fény miatt nehezebben alszik el az ember. Aki pedig nem piheni ki magát, a spermiumok minőségi romlását kockáztatja a tudósok szerint.

Emellett a mobiltelefonok által kibocsátott elektromágneses sugárzás sem tesz jót a spermáknak.

A kutatók 116 önkéntessel végezték el a kísérletet. A résztvevők 21-59 év közöttiek voltak, akik a biológiai teszt mellett egy kérdőívet is kitöltöttek, amelyben az elektronikus eszközök lefekvés előtti használatáról kérdezték őket. A tanulmány szerint azok a férfiak, aki többet alszanak, valószínűleg magas spermiumszámmal rendelkeznek, és a spermáknak a motilitási képessége is jobb. Utóbbi a sperma mozgékonyságát, úszási képességét jelenti.

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) szerint a spermiumok általános minősége akkor is javítható, ha valaki hűvösebben tartja a heréit, mint a teste többi részét. A kutatók szerint a családalapításon gondolkodó uraknak érdemes bő boxert hordaniuk a szűk alsónadrág helyett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért