szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet már áldását adta arra az új koronavírustesztre, amely feltalálója szerint mindössze 15 percen belül eredményt ad, emellett elég olcsó is.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A terhességi tesztekhez hasonlóan működik az Abbott Laboratories BinaxNOW nevű eszköze, amely egy új vizsgálati eszköz annak kiderítésére, elkapta-e valaki a koronavírus-betegséget – írta a The Verge, amely szerint a tesztet mindössze 5 dollárért, vagyis nagyjából 1500 forintnyi összegért értékesítené a gyártója. (Az egyes országokban érvényes árazás persze majd attól is függhet, hogy a helyi vám- és adószabályok mit írnak elő. Illetve attól is, hogy az egyes kormányok a járványhelyzetre tekintettel adnak-e vám-, illetve adókedvezményt a tesztre.)

A termék már megkapta az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyét.

A BinaxNOW használata nem igényel laboratóriumi körülményeket, és a gyártója szerint mindössze 15 percen belül jelzi, fertőzött-e az alany. A teszt maga egy kis kártyára hasonlít. A mintát az orrból kell kivenni, majd rákenni a lapkára. Ha az illető fertőzöttnek bizonyul, a teszt felső része – egy csíkban – elszíneződik. Az Abbott szerint az újfajta teszt igen pontos:

a fertőzött eseteket 97,1 százalékban képes megállapítani.

A teszt gyártója szerint a lapkák idén októbertől jelennek meg, elsőként az amerikai piacon. Az Abbott tervei szerint havonta 50 millió darabot gyárt majd belőlük. A cégnek egyébként van egy másik gyorstesztje is, az 99 százalékos pontosságú.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Győr fideszes polgármestere nem mindennapi módon zárta az ‘56-os műsort

Győr fideszes polgármestere nem mindennapi módon zárta az ‘56-os műsort

Egy hónapra bezárnak az iskolák Szlovákiában

Egy hónapra bezárnak az iskolák Szlovákiában

Két év alatt alatt alakíthatja át a kormány a háziorvosi ellátást

Két év alatt alatt alakíthatja át a kormány a háziorvosi ellátást