szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két tápegységet is fejlesztett a Wigner Fizikai Kutatóközpont Űrtechnikai Kutatócsoportja ahhoz a plazmafizikai műszeregyütteshez, amelynek első repülőpéldányának integrálása augusztus elején kezdődött a Berni Egyetemen.

Nagy János Zoltán, az Űrtechnika Csoport csoportvezetője a hvg.hu-nak elmondta, korábban a műszeregyüttes minden egyes tagját tesztelték már külön-külön, ahol minden komponens megfelelt. Most az Európai Űrügynökség a rendszert egészében is kipróbálja, hogy meggyőződjenek róla, minden rendben működik.

©

"Szeptember végéig ki fog derülni, hogy miként működnek együtt az egységek. Jelenleg egy kéthetes thermovákuum-teszt folyik, ahol szélsőséges hőmérsékletnek teszik ki a műszeregységet: -190 Celsius-foktól 50-60 Celsius-fokig hevítik fel, majd hűtik le azokat" – magyarázta a hvg.hu-nak Nagy.

©

A kutató szerint ha minden a tervek szerint halad, az egység 2022 májusában indulhat majd útnak egy Ariane rakétán, az ESA Juice projektje keretében, a Jupitert 2030-ra érheti el, és elviekben három éven át vizsgálódik majd.

A Nagy János vezette magyar csoport által fejlesztett két tápegység az NU_DCC és a JDC_DCC nevet kapta, feladatuk pedig 2 processzorkártya és 4 szenzor tápellátásának biztosítása. A műszeregyüttes feladata a Jupiter magnetoszférája és holdjai kölcsönhatásának, valamint a napszél hatásának vizsgálata lesz a Jupiter körül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megadta a GVH az engedélyt, mesterséges intelligenciát fejlesztő cég került a 4iG-hez

Megadta a GVH az engedélyt, mesterséges intelligenciát fejlesztő cég került a 4iG-hez

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után

1000 helyett 1200 lóerős lehet a Mercedes hiperautója

1000 helyett 1200 lóerős lehet a Mercedes hiperautója