szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rengeteg vizet használnak fel akárcsak egyetlen farmernadrág előállításához, ráadásul olyan területeken, ahol amúgy is vízhiánnyal küzdenek. A környezetre is gondoló vállalatok ezért új gyártási megoldásokban gondolkoznak.

A pamut termesztése, illetve a farmer előállítása óriási vízterhelést ró a környezetre – állapította meg egy új tanulmány, és nem először. Az ENSZ korábbi becslései szerint egyetlen farmernadrág elkészítéséhez 3781 liter vízre van szükség, a pamut előállításától a végtermék boltba kerüléséig. Ez – magyarázza a ZME Science – egyúttal azt is jelenti, hogy a 33,4 kilogramm szén-dioxid-egyenértékű kibocsátás miatt a farmerek az egyik legnagyobb környezeti lábnyomot jelenti a divatiparban. Még aggasztóbbak a számok, ha a divatipar egészét nézzük: évente 93 milliárd köbméter vizet használnak fel – ez ötmillió ember vízfogyasztási szükségleteinek kielégítésére lenne elegendő.

A legújabb kutatás során a jól ismert farmermárka, a Guess Inc. bízott meg egy kaliforniai szakembert, hogy mérje fel az ellátási lánc vízfogyasztását. A kutató feltérképezte a vízfelhasználást és azonosította a gyártósor úgynevezett forró pontjait. Kiderült, hogy a legtöbb víz a farmer alapanyagainak előállításához kell. Arra is rávilágított, hogy a farmer gyártásával foglalkozó, igen sok vizet igénylő létesítmények nagyrészt olyan területeken találhatók, ahol valójában kevés a víz. Pakisztánt, Mexikót, Kínát és Indiát nevezte meg a szakember, valamint Kalifornia egyes részeit.

©

A tanulmányban azonosítottak néhány olyan létesítményt, amelyekben a vízhasználat javítása viszonylag egyszerű lenne, azonban a farmerek egész gyártási ciklusának megváltoztatása már más kérdés. Egy-egy ruhadarab előállításában ugyanis több ország több vállalata is részt vehet, és ha ennyire összetett az ellátási lánc, akkor nagyon nehéz szabályozni a felhasznált anyagokat, azaz a vízfogyasztást is – írja a tanulmány szerzője, arra utalva, hogy manapság a globális ellátási láncok annyira összetettek, hogy egy vállalat számára igencsak nehéz nagy és azonnali változásokat végrehajtani.

A fenti kutatásnak köszönhetően a Guess vállalat már végrehajtott egy sor intézkedést. Például az újrahasznosított és organikus pamut nagyobb mértékű felhasználását, valamint olyan farmerek készítését, amelyekhez pamut helyett faalapú és fenntartható forrásból származó anyagokat használnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még az idén újra felszállhatnak a Boeing 737 MAX-ok Európában

Még az idén újra felszállhatnak a Boeing 737 MAX-ok Európában

Duma Aktuál: Müller Cecília segített, hogy ne szellőztessünk ész nélkül

Duma Aktuál: Müller Cecília segített, hogy ne szellőztessünk ész nélkül

A Doom Eternal lesz a Microsoft első nagy fogása, bekerül az Xbox Game Passba

A Doom Eternal lesz a Microsoft első nagy fogása, bekerül az Xbox Game Passba