szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak a tesztek pontossága, hanem a gyorsasága is döntő lehet a járvány megfékezésében. A gyorstesztek most kezdenek terjedni, többféle változatban.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Annyira egyszerű, mint egy terhességi teszt: csak le kell olvasni egy csíkot. Majdnem olyan, mint az alkoholszonda: csak bele kell fújni egy zacskóba. Ahhoz képest, hogy a Covid–19 most általánosnak számító tesztje, a PCR eredményére napokat (akár egy hetet) kell várni a világ sok országában, az említett pár perces gyorstesztek már elég közel vannak ahhoz, hogy elterjedjenek. Már ha valóban beválnak.

Ha lenne akarat, még több embert lehetne tesztelni Magyarországon

A már most is csúcsra járatott koronavírustesztelési rendszer kormányzati akarattal még bővíthető, ehhez azonban a jelenlegi protokollt is felül kellene írni. Az elmúlt napokban valami megmozdult, a minták szállítását végző mentők kapacitását ugyanis megnövelték Müller Cecília utasítására. Közben a szakmai vita sokkal inkább akörül zajlik, szükség van-e egyáltalán a lakosság tömeges tesztelésére.

A gyorstesztek nemcsak azzal kecsegtetnek, hogy olcsóbbak (idehaza egyelőre nem feltétlenül), és nem kell hozzájuk szakszemélyzet, laboratórium, hanem a gyorsaságuk miatt is fontosak lennének. Minél korábban lelepleződik a fertőzés, annál nagyobb az esély, hogy a fertőzötteket – és mindazokat, akiknek a vírushordozók a közelébe kerültek – még idejében el lehet szigetelni. Így szakíthatók meg gyorsan a fertőzési láncok – ez pedig

reményt adna arra, hogy szigorú korlátozó intézkedések nélkül is gátolható a járvány terjedése.

A legújabb fejlesztésű gyorstesztek működéséről olvashat a HVG hetilap csütörtökön standokra kerülő számában, illetve vasárnaptól a hvg360-on. Cikkünk mellett összefoglaló táblázatot is közlünk arról, mikor melyik tesztet érdemes alkalmazni, melyik mit mutat ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb kézilabdázók fertőződtek meg a Fradinál

Újabb kézilabdázók fertőződtek meg a Fradinál

2030-ra több vizet adna vissza a Microsoft a természetnek, mint amennyit elhasznál

2030-ra több vizet adna vissza a Microsoft a természetnek, mint amennyit elhasznál

Rommá lőtt egy postaládát egy nosztalgiázó exkatona, amíg barátja fiának adott elő

Rommá lőtt egy postaládát egy nosztalgiázó exkatona, amíg barátja fiának adott elő