szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A piacelemző cégek abban egyetértenek, hogy 2020 második negyedéve nem a legjobb volt az okostelefonokat gyártó cégek történetében, a visszaesés mértékét ugyanakkor eltérően mérték. Egy biztos: még mindig a Samsung harapja ki a legnagyobb szeletet a piaci tortából.

Strategy Analytics összegzése alapján a vártnál kevésbé rázza meg a világjárvány: az idei évre előzetesen 15,6 százalékos visszaeséssel számoltak az elemzők, már csak 11 százalékos mérséklődésről szól a fáma.

GSMArena által közölt becslés szerint a Samsung idén 265,5 millió készüléket fog értékesíteni, ami 21 százalékos piaci részesedést jelent. Ezután jön a Huawei a maga 192,7 milliós darabszámával, míg a harmadik helyen az Apple áll majd a 190,1 millió készülékével. Ez 15,3 százalékot jelent.

Jövőre, jósolják, nagyjából a 2019-es szintre áll majd vissza az okostelefonok piaca. A Samsung újra 295 millió készüléket adhat el, az Apple és a Xiaomi is nyerhet, a Huawei lehet a nagy vesztes.

©

Hogy állunk most?

A TrendForce jelentése már az idei második negyedéves, már megvalósult tranzakciókról szól. A dokumentum szerint a 2020 áprilisa és júniusa között eladott 268 millió darab okostelefonból – amely éves szinten 16,7 százalékos visszaesést jelent – a Samsung harapta ki a legnagyobb szeletet (19,2%), majd a Huawei (18,2%) és az Apple (14,3%) következik.

A TrendForce elemzői úgy vélik, a Samsungot elsősorban az érintette rosszul, hogy az amerikai, az európai és az indiai piacokon csökkent a vásárlói kedv. Arra számítanak, hogy ez a jelenleg zajló harmadik negyedévben már nem így lesz, és a vállalat a Huawei kárára gyarapodik tovább.

©

A Huawei 2020 második negyedévében elsősorban a kínai piac miatt 52 millió darab készüléket adott el, a hazai pályán kívüli piacokon azonban nem remekel a cég.

Az Apple viszont köszöni szépen, remekül van: 2020 második negyedévében 8 százalékkal több telefont tudtak eladni, mint 2019-ben ugyanekkor, amit elsősorban az iPhone SE bemutatásának köszönhet a cupertinói cég. (Az elemzők hasonlóan pozitív eredményre számítanak a következő negyedévben is, bár kérdés, hogy a TikTok vagy a WeChat betiltása, illetve a Fortnite kiűzése mennyire érezteti majd a hatását egyes piacokon.)

A rangsor negyedik helyén a Xiaomi végzett 29,5 millió eladott mobillal, az ötödik az Oppo volt 27,5 millióval (és ebbe beleszámít a OnePlus teljesítménye is), míg a Vivo a hatodik lett 26,5 millió egységgel. A TrendForce arra számít, hogy 2021-ben az 5G-képes készülékek eladási számai mennek majd meredeken felfelé, köszönhetően annak, hogy már nemcsak a csúcskészülékekben lesz majd ott az 5G-modem.

©

Hasonló eredményre jutott a Gartner is. A vállalat elemzői szerint a második negyedévben a piac 20,4 százalékkal ment össze tavalyi év hasonló időszakához képest, ebben a negyedévben 370,2 millió helyett 294,6 millió telefon talált gazdára.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
NASA: új napciklus kezdődött

NASA: új napciklus kezdődött

Radar360: Mától itt a maszkszigor, szűkítheti a tesztkapacitásokat a hatósági ár

Radar360: Mától itt a maszkszigor, szűkítheti a tesztkapacitásokat a hatósági ár

620 lóerős biturbó V8-assal debütált az új Ferrari Portofino M

620 lóerős biturbó V8-assal debütált az új Ferrari Portofino M