szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A súlyos visszaélések lehetővé tevő kamerás kapucsengő után a Ring kamerával felszerelt drónnal állt elő, ami a tulajdonos ingatlanában repülne körbe, és videóban közvetítené, mi történik odahaza.

Régóta jelen van már a piacon az Amazon Ring, az Amazon leányvállalata által készített okos kapucsengő. Arról a szerkezetről van szó, amibe kamerát építettek, így a házban lévők láthatják, hogy ki akar becsengetni hozzájuk. Ez alapvetően nem túl nagy újdonság, ilyen funkcióval a konkurencia is rendelkezik, az utóbbi években azonban több aggasztó hír is napvilágot látott a készülékkel kapcsolatban.

Kiderült, hogy azt arcfelismerő szoftverrel kötnék össze, a rendőrség bármikor megszerezheti a kapucsengő felvételeit, de néhány alkalmazott leskelődött is a felhasználók után, tavaly februárban pedig még egy súlyos biztonsági rést is találtak a szoftverében. Úgy tűnik azonban, hogy ezek a problémák csak a felhasználókban ébresztettek kétséget a termékkel kapcsolatban, az Amazon ugyanis úgy döntött, tovább viszi a Ring-vonalat, és egy újabb termékkel lép a piacra.

Bemutatták a drónt, amit arra terveztek, hogy a házon/lakáson belül repüljön körbe, a látottakról pedig videót készítsen és streameljen. Ez lett az Always Home Cam.

Az eszköz 249 dollárba kerülhet (ez nagyjából 78 ezer forintot jelent), az Amazon pedig állítja, a készülék nem sértené a magánélethez fűződő jogot. Vagyis: nem fog leskelődni a felhasználók után, amit a kapucsengővel történtek után azért viszonylag nehéz nyugodt szívvel elhinni.

Az Amazon azt mondja, a drón csak repülés közben készít majd felvételeket, egyébként egy dokkolóban lesz a helye, ami a kameráját is eltakarja. Emellett önjáró lesz, vagyis csak az előre meghatározott útvonalon járja be a lakást. Ez azt is jelenti, hogy a drón anélkül repüli körbe az otthonunkat, hogy azt a felhasználó kezdeményezné.

Egy megnyugtató dolog van a történetben: az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (Federal Communications Commission, FCC) egyelőre nem bólintott rá arra, hogy kereskedelmi forgalomba lehessen hozni az eszközt. A Mashable megkereste az Amazont, hogy ezt az engedélyt szerintük mikor kapják meg, a vállalat azonban nem válaszolt. A napot viszont valószínűleg nemcsak a drón fejlesztői, a hackerek is tűkön ülve várják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félig autós, félig gyalogos tüntetés jött össze az MTVA előtt

Félig autós, félig gyalogos tüntetés jött össze az MTVA előtt

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában

Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai

Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai