szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Érdemes lesz az eget kémlelni októberben: a Mars minden csillagnál fényesebben ragyog majd a déli égbolton. A jelenség szabad szemmel is követhető lesz.

Az ősz első számú csillagászati eseménye a Mars oppozíciója, vagyis földközelsége: a vörös bolygó október 6-án lesz a legközelebb hozzánk, mintegy 62 millió kilométerre közelíti meg a Földet. Bolygószomszédunk látszólagos mérete egész októberben az átlagos többszöröse lesz, szabad szemmel nézve pedig minden csillagnál fényesebb vörös pontként fog ragyogni a déli égbolton.

A bolygó ráadásul most szorosan a Hold mellett látható: péntek este már 8 óra körül látható lesz kísérőnk szomszédságában, de szombat hajnalban lesz a legszorosabb az együttállás, így szabad szemmel is könnyen ki lehet szúrni a vöröses-narancsos fényben ragyogó bolygót. A legutóbbi Mars-Hold együttállást Rozner Péter asztrofotós örökítette meg:

A következő napokban már kisebb távcsővel is kivehető lesz a bolygó korongja és sarki pólusa, közepes felbontású - legalább 20 centis átmérőjű - teleszkópokkal pedig a Mars két holdja: a Phobos és a Deimos is észlelhető lesz. A látványos jelenségről a Svábhegyi Csillagvizsgálóban október 7-én este lesz élő bemutató Kiss László csillagásszal.

A jelenség azért is különleges, mert legközelebb a 2030-as években lesz ilyen közel hozzánk a Mars. A bolygó egyébként nagyjából 26 havonta kerül a Föld "közelébe", de a két bolygó távolsága minden alkalommal eltérő, attól függően, hogy a két égitest éppen hol tart a Nap körüli, elliptikus pályáján. 2018-ban például 57,8 millió kilométer volt ez a távolság, és 2003-ban voltunk a legközelebb a vörös bolygóhoz: 55,7 millió kilométerre.

"Idén ugyan valamivel távolabb vagyunk a Marstól, ezért picivel kisebb a látszó átmérője, azonban jóval magasabban figyelhető meg, mint a 2018-as nagy oppozíció idején" – nyilatkozta az MTI-nek Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa.

A vörös bolygó megfigyelhetősége igazából 15-17 évente a legkedvezőbb, ezeket nevezzük nagy oppozícióknak – tette hozzá a csillagász. Legközelebb 2035-ben lesz nagy oppozíció.

Sárneczky elmondta azt is, hogy a Mars október 13-14-én lesz szemben a Nappal az égbolton, a vörös bolygó ekkor napnyugtától napkeltéig látható lesz, ilyenkor éri el fényessége csúcsát is. Este még a keleti, az éjszaka közepén a déli, hajnalra pedig már a nyugati égtájon lehet megtalálni, egy, a csillagoknál is fényesebben tündöklő vörös pontként. A csillagász szerint a vörös bolygó egész októberben megfigyelhető lesz, mivel nem veszít olyan gyorsan a fényességéből. Azonban, ha valaki a felszínét is meg akarja csodálni, annak azt ajánlja, hogy látogasson el egy csillagvizsgálóba.

A Mars közelsége mellett októberben javában hullanak az őszi meteorok legfényesebbjeit adó Déli Tauridák is. A raj nem túl sok meteort ad, ám igen nagy fényességű tűzgömbök jellemzik, amelyek rendkívül látványosak lehetnek.

Ha máskor is olvasni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának csillagászati hírekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a David Bowie életrajzi film előzetese

Itt a David Bowie életrajzi film előzetese

Lehet, hogy tévedtek a tudósok, és nincs is semmi életnyom a Vénuszon

Lehet, hogy tévedtek a tudósok, és nincs is semmi életnyom a Vénuszon

Maradt az ebédből? Ki ne dobja, készíthet belőle arcpajzsot

Maradt az ebédből? Ki ne dobja, készíthet belőle arcpajzsot