szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tedrosz Gebrejeszusz tisztázta a fogalmakat: a nyájimmunitás nem azt jelenti, hogy odavetjük az embereket a vírusnak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz hétfőn Genfben tisztázta, mit jelent a valóságban a nyájimmunitás azzal szemben, mint amit sokan gondolnak: szerinte a koronavírus előtt még soha nem használták a nyájimmunitást járványra adott válaszként, és annak elérése pedig az emberek megvédését jelenti, nem azt, hogy engedik őket megfertőződni.

A nyájimmunitás fogalmát az oltásra értjük. Ez az az eset, amikor a lakosság már védett a vírustól, mert az oltottság elérte azt a szintet”

– mondta Geberjeszusz, aki a mostani helyzetben a nyájimmunitással való próbálkozást erkölcstelennek tartja.

A WHO becslései szerint jelenleg a világ tíz százaléka lehet immunis a koronavírusra, és kiemelték, hogy a kanyaró elleni nyájimmunitás például akkor jött össze, amikor már a lakosság 95 százaléka be van oltva ellene.

Geberjeszusz szerint ameddig nincs oltás, továbbra is csak a széles körű fellépés és a bizonyítottan hatékony eszközök bevetése, mint például a digitális technológiák alkalmazása és a mobilos applikációk fejlesztése jelenthet hatékony megoldást a járvány ellen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!