szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max a gyakorlatban kisebb optikai nagyításra képes, mint azt az újfajta logikára építő marketingszöveg hirdeti.

Az Apple tegnap bejelentett új okostelefonjai közül szokás szerint a Pro típusjelzésű készülékek rendelkeznek a legfejlettebb képalkotó technológiával. Az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max az olcsóbb testvérmodellektől, az iPhone 12 minitől és az iPhone 12-től eltérően hátul nem kettő, hanem három kamerával rendelkezik, amit ráadásul LiDAR-szkenner egészít ki.

A fejlődés több tekintetben is komolynak mondható a tavalyi iPhone 11 Próhoz és iPhone 11 Pro Maxhez képest, optikai zoom frontján viszont az Apple továbbra is lemaradásban van a riválisokhoz képest, és mindezt furcsa, a vásárlók összezavarására is alkalmas módon leplezi.

©

Az abszolút csúcsmodell, a 480-612 ezer forintos iPhone 12 Pro Max bemutatásakor elhangzott, és a termék weboldalán is fel van tüntetve, hogy a készüléktől "ötszörös optikaizoom-tartományt" kapunk. Ez azonban csak akkor igaz, ha a telefotóegység 65 milliméteres fókusztávolságát az iparágban bevett szokással ellentétben nem a főkamera 26 milliméteres, hanem a nagylátószögű egység 13 milliméteres gyújtótávolságával vetjük össze. Amennyiben a telefotóegységet a főkamerához mérjük, akkor az optikai zoom már csak 2,5x-es.

"Két és félszeres optikaizoom-nagyításhoz, kétszeres optikaizoom-kicsinyítéshez" – bújik meg az állítás az újdonság technikai adatai között, de a készülék áttekintő főoldalán ez van kiemelve:

©

Ha hasonló logikát alkalmazna a Samsung, akkor a 13, 26, illetve 120 milliméteres fókusztávolságú hátsó kamerákkal ellátott Galaxy Note20 Ultrát nem ötszörös, hanem több mint kilencszeres optikai zoommal hirdetné. A Huawei pedig a 18, 23, 80, illetve 240 milliméteres gyújtótávolságú hátoldali kamerákkal szerelt P40 Pro+ esetében nem tízszeres, hanem több mint tizenháromszoros optikai nagyításról beszélne.

Az Apple a kisebb szenzorral és egyszerűbb képstabilizálással rendelkező, 440-572 ezer forintos iPhone 12 Pro esetében is palástolni próbálja a relatíve szerény zoomképességeket. Ez esetben "négyszeres optikaizoom-tartományról" tesz említést, de ha a bevett szokásnak megfelelően a 26 milliméteres főkamerához mérjük a telefotómodul 52 milliméteres értékét, akkor már csak kétszeres optikai nagyítást kapunk. Vagyis ugyanakkorát, mint amekkora zoomot már hosszú évek óta tudnak az almás mobilok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!