szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyobb méret, szebb kijelző, távolabbra látó kamera és nem utolsósorban okosabb ceruza. Ezek a Samsung új csúcsmobiljának legfőbb ismertetőjelei, a közel félmillió forintos árcédulán kívül.

Más gyártóktól eltérően a Samsung évente két alkalommal is bejelent csúcskategóriás mobilokat. Ha tavasz, akkor jönnek a széles közönségnek szánt új S-sorozatú készülékek, ha pedig ősz, akkor támadnak az elsősorban az üzleti, vagy legalábbis komolyabb igényekkel rendelkező felhasználók igényeit kielégítő Note mobilok.

Ez idén sincs másképp. Tavasz elején érkezett meg a boltokba az S20, S20+ és S20 Ultrából álló triumvirátus, a nyár vége felé leleplezett Note20 és Note20 Ultra pedig ősszel és az év végi szezonban veszi célkeresztbe a vásárlók szívét, eszét és pénztárcáját.

Megnéztük, hogy mit tud a gyakorlatban a Samsung legkomolyabb 2020-as telefonja, a Note20 Ultra, melynek tudását az egy éve kijött elődjével, a Note10+-szal, illetve az S20 Ultrával vetjük össze.

©

Nem kicsi

A méretnövekedés nem ért véget. Bár a szélesség nem nőtt a Note10+-hoz képest, a hosszúság 2,5 milliméterrel gyarapodott, de nem is ez a fő változás. Hanem az, hogy a 0,2 milliméterrel megvastagodott hátfalból ezúttal nemcsak minimálisan, hanem jelentős mértékben kiáll a téglalap formájú kameramodul. Emiatt a Note20 Ultra nem egyszerűen csak több helyet foglal a zsebünkben, hanem az asztalra helyezve egyrészt lefele lejt, másrészt oldalra billeg.

A Note-széria csúcsmodellje külső megjelenés tekintetében sokat veszített a kecsességéből, bár megjegyzendő, hogy az S20 Ultránál mindenképpen jobban mutat a sarkaiban kevésbé lekerekített és egyedibb színváltozatokban elérhető Note20 Ultra. A bronz kivitel nagyon szép, és bár nem olyan extravagáns, mint az előd fénylő prizmasága, matt felülete kevésbé piszkolódik és nem is csúszik annyira a kezünkben.

Note10+ vs. Note20 Ultra
©

A zsebünket nemcsak kidudorítja, hanem egyben le is húzza a legújabb Samsung csúcsmobil, a Note10+-nál jobban, az S20 Ultránál viszont kicsit kevésbé. Nincs mit szépíteni, ez egy hatalmas és elég nehéz okostelefon, amely messze nem való mindenkinek: látatlanban nem szabad megvásárolni, hanem csak az első személyes találkozást követően.

[Nem törik, nem karcolódik a telefon – ígéri az új Gorilla Glass]

A most először rozsdamentes acélból készült keretre elöl és hátul is a legújabb Gorilla Glass védőüveg, a Victus került, mely nemcsak karc-, hanem egyben ütésállóbb is, mint valaha. Sőt, a kijelzőn még egy tartós használatra szánt remek kijelzővédő fólia is található.

©

Tavaly némi port kavart, hogy a bekapcsológomb jobbról átkerült a bal oldalra. Nos, idén visszakerült jobb oldalra és vele tartott a hangerőállító gombpár. Egyik megoldást sem mondanánk jobbnak vagy rosszabbnak, néhány nap alatt megszokható mindkét konfiguráció. A SIM-et és microSD-t fogadó tálca maradt a felső élen, alul pedig a sztereó hangszórópár egyik tagjára és egy USB-C aljzatra számíthatunk.

A másik hangszóró a kijelző felett található, ahova ezúttal sem került értesítő LED. Szerencsére a mindig bekapcsolva tartható képernyő (AOD funkció) sok vizuális információval szolgál, és ha ez is kevés, akkor érdemes kipróbálni az aodNotify alkalmazást. Jack dugalj továbbra sincs, mint ahogy FM-rádiót és infravörös portot sem kapunk a pénzünkért. IP68-as por- és vízállóságot viszont igen.

©

Nagyképű

A Note 9-hez képest több mint 10 százalékkal növekedett a Note10+ hasznos kijelzőfelülete, ezzel szemben idén csak 2 százalékos növekménynek lehetünk tanúi. Egyrészt azért, mert már nem nagyon lehetett vékonyítani a kávákon, másrészt azért, mert már egyszerűen nem nagyon lenne értelme 6,9 col fölé menni.

A Note20 Ultra papíron ugyanúgy 6,9 colos, mint az S20 Ultra, de a két kijelző elég eltérő. A kevésbé hosszúkás kialakítás miatt a Note-nak kicsit nagyobb a hasznos felülete, és nem elhanyagolható szempont, hogy a sarkai nem annyira lekerekítettek, az oldalai viszont nagyobb ívben kanyarodnak lefelé.

Note10+ vs. Note20 Ultra vs. S20 Ultra
©

A képminőség elképesztően jó, csakúgy, mint eddig.

A fényerő pedig jól láthatóan növekedett (a DisplayMate mérései szerint 20-23 százalékkal), így erős napsütésben jobban látható a kijelző képe. Ez az első Note, mely 60 Hz-nél nagyobb frissítési sebességet, vagyis szuper-gördülékeny képi megjelenítést biztosít. A 120 Hz-et már az S20 Ultra is tudta, a Note20 Ultra viszont már dinamikusan képes változtatni a frekvenciát: állóképnél alacsonyabb, videónál és játéknál gyorsabb frissítést alkalmaz. Ez csökkenti a fogyasztást, viszont kár, hogy maximális felbontásnál továbbra is csak 60 Hz-et kapunk.

Az ujjlenyomat-szenzor a kijelzőbe van rejtve, és bár alapvetően jól használható, találkoztunk már nála gyorsabb és pontosabb megoldással. Az autofókuszos szelfikamera ugyanúgy 10 megapixeles, mint az előd esetében és a gyakorlatban nem érezzük hátrányát annak, hogy nem az S20 Ultra-féle 40 megapixeles egység került ide. A Note10+-hoz képest pozitívum, hogy a kijelző felső középső szekciójában lévő köralakú kamerasziget jelentősen kisebb lett.

Note10+ vs. Note20 Ultra
©

Evolúciós ceruza

A stylus pontosan ugyanakkora és ugyanúgy néz ki, mint eddig, ezúttal azonban nem a jobb-, hanem a bal alsó sarokból húzható elő. A kattogtatható végű és oldalsó nyomógombos ceruza válaszidejét 42-ről 9 milliszekundumra csökkentették, ami a korábbiaknál természetesebb írogatást, firkálgatást tesz lehetővé. A különbség érezhető, de ha nem hívták volna fel rá külön a figyelmünket, magunktól vélhetően nem fedeztük volna fel. Az íróeszköz mostantól mindig olyan színű, mint maga a telefon, vagyis extravagancia tekintetében is visszavett egy picikét a gyártó.

A korábbiaknál több gyorsművelet érhető el a cerka levegőben történő mozgatása, nyomkodása révén, ennél azonban hasznosabb újdonság, hogy a virtuális jegyzetpapírról immár a ferdén felírt szövegeket is felismeri a telefon, valamint képes azok kiegyenesítésére is. Egyelőre csak bízni tudunk abban, hogy ezt az egyszerűen szoftveres fejlesztést a későbbiekben a korábbi Note-ok is megkapják majd. Ugyancsak hasznos extra, hogy a jegyzeteket végre mappa struktúrában tudjuk rendszerezni, ezenkívül pedig a remek PDF és PowerPoint támogatás és a felhőbe történő jegyzetszinkronizálás mellett sem mehetünk el szó nélkül.

©

Kamera

A Note10+-hoz képest jelentős, az S20 Ultrához képest visszafogott változások tapasztalhatók ezen a téren. Az S20 Ultrából érkezett 108 megapixeles főkamera részletgazdagabb fotókat eredményez, mint a Note10+ 12 megapixeles egysége, még akkor is, ha a pixelösszevonás miatt az alapértelmezett felbontás változatlanul 12 megapixel. Az S20 Ultra sokat kritizált élességállításán lézeres autofókusszal sikerült javítani, viszont a mélységérzékelős ToF kameráról le kell mondanunk.

©

Az elődhöz képest rossz fényviszonyok mellett körülbelül így változott a képminőség:

©
©

A 12 megapixeles nagylátószögű egység egyenesen az S20 Ultrából érkezett, kellemesen rövid a 13 milliméteres fókusztávolsága, de autofókuszt továbbra sem vonultat fel.

Az optikai képstabilizátoros telefotó egység teljesen új fejlesztés. Az S20 Ultra-féle 48 megapixeles egység egy 12 megapixeles modulnak adta át a helyét, mely a korábbinál nagyobb fényerejű, és nem 4x-es, hanem már 5x-ös optikai nagyításra képes (Note10+: 2x-es optikai zoom).

Négyszeres zoom esetén ilyen képminőséget kapunk:

©
©

Ötszörös nagyításnál pedig ilyet:

©

Az S20 Ultra-féle 100x-os zoom nem több egyszerű parasztvakításnál, és ezt vélhetően a gyártó is érezte, így a Note20 Ultra esetében 50x-esben maximálizálta a digitális nagyítást. A Note10+-hoz képest újdonság a 8K videófelvevő, ezenkívül pedig a Profi Videó módot is érdemes kiemelni, mely számos manuális beállítással és élő hisztogrammal kedvez a haladó felhasználóknak.

Belsőségek

Az Android 10 operációs rendszerre ezúttal a Samsung 2.5-ös saját felhasználói felületét húzták rá, mely viszonylag kevés újdonságot hozó UI hamarosan várhatóan a korábbi Note- és S-szériás telefonokra is megérkezik. Ahogy eddig is, a One UI sokkal inkább azoknak kedvez, akik a már-már túlburjánzó szolgáltatáskínálatot többre értékelik a puritán egyszerű kezelhetőségnél.

©

A Samsung saját fejlesztésű Exynos 990 chipsete már ismerős lehet az S20 Ultrából, és bár teljesítmény tekintetében némileg elmarad a más piacokon árult Snapdragon 865-ös modellektől, a Note20 Ultra egy igazi mobil erőmű, mely minden alkalmazást villámgyorsan futtat. Ebben többek közt a 12 GB RAM-nak is fontos szerepe van, ami mellett 256 GB belsőmemória található.

A 4500 mAh kapacitású akkumulátor az elődben lévő 4300-as és az S20 Ultrában rejtőző 5000-es telep között helyezkedik el. A Samsung vélhetően a ceruza miatt nem tudta beletenni az 5000-es aksit az új Note-ba, amely egyébként kicsit vékonyabb is az S20 Ultránál. Üzemidő fronton nincs jelentős különbség, egyaránt 1-1,5 napos üzemidőre lehet számítani, mivel bár a Note20 Ultrában kisebb az akkumulátor, az adaptív kijelzőfrissítés miatt némileg csökkent a fogyasztás.

Note20 Ultra vs. S20 Ultra
©

Ahogy eddig, úgy ezúttal is 25 W-os a gyári vezetékes töltő, amellyel körülbelül 1 óra lehet feltölteni a teljesen lemerült akkumulátort. Furcsa visszalépés, hogy a 45 W-os töltést már nem támogatja az új Note, bár ez a gyakorlatban nem jelent nagy érvágást, mert az utólag megvásárolható 45 W-os töltő csak elhanyagolhatóan gyorsítja fel a Note10+ és az S20 Ultra áramfelvételét. Vezeték nélkül maximum 15 W-tal tölthető a készülék, amely a hátára helyezett kütyüket legfeljebb 9 W-tal képes táplálni.

Nincs külön 4G és 5G változat, a Note20 Ultra már alapban a leggyorsabb 5G adatátvitelt támogatja. Wifi fronton is a lehető leggyorsabb 6-os (ax) szabványt támogatja a készülék, melyből természetesen a Bluetooth 5.0, az NFC és a szupergyors GPS-vevő sem hiányozhat. Hasznos extra, hogy a telefonból egy monitor vagy tévé segítségével számítógépet varázsoló DeX mostantól akár vezeték nélküli módon is használható. Sőt, az előrendelők 3 hónapos Xbox Game Pass előfizetést kapnak, és szeptember közepétől streaming formában akár a mobiljukon is játszhatnak a legújabb Xbox játékokkal.

©

Konklúzió, árak

+ : általánosan kiváló minőség, gyönyörű kijelző, 5x-ös zoomos kameraszett, fürge működés, ceruzás kezelhetőség, korrekt üzemidő.

: nagy, nehéz, asztalra letéve dülöngél, a nagylátószögű kamera fix fókuszos, nem tölthető 45 W-tal, magas ár.

A Samsung apait-anyait beleadott a Galaxy Note20 Ultra fejlesztésébe, a végeredmény pedig egy olyan csúcskategóriás okostelefon lett, mely a mainstream mellett az üzleti felhasználók igényeit is maximálisan képes kielégíteni. Hibátlannak ettől függetlenül nem mondanánk a dél-koreai gyártó legfrissebb üdvöskéjét, és mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy az általa jelenleg használt készülékhez képest tud-e annyival többet a Note20 Ultra, hogy megérje a váltást.

A 12/256 GB-os Note20 Ultra magyarországi listaára 485 ezer forint, vagyis az újdonság ugyanolyan áron nyit, mint amilyen áron a most már 400 ezer forinton jegyzett 12/128 GB-os S20 Ultra kezdett tavasszal. Emlékeztetőül, a 12/256 GB-os Note10+ tavaly ilyenkor 380 ezer forintba került, és a 12/512 GB-os verzió sem került többe 415 ezer forintnál.

Alternatív megoldás lehet a "sima" Note20, mely kiviteltől függően 355-390 ezer forintba kerül. Ez a testvérmodell egyrészt kisebb, mint a Note20 Ultra, másrészt tudásban is jelentősen szerényebb annál.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 6494 új fertőzött, sosem volt még ennyi beteg egyszerre kórházban

Koronavírus: 6494 új fertőzött, sosem volt még ennyi beteg egyszerre kórházban

Amerikában kezdődhet a buli azoknak, akiket már beoltottak

Amerikában kezdődhet a buli azoknak, akiket már beoltottak

Magyarországon a zöld rendszámos 8-as Golf

Magyarországon a zöld rendszámos 8-as Golf