szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Dél-pesti Centrumkórház vezetője szerint a populáció azon részét, amely már átesett a koronavírus-fertőzésen, valószínűleg nem kell majd oltani.

A Magyar Nemzet Vályi-Nagy Istvánt, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) igazgatóját kérdezte hétfőn a magyarországi koronavírus-járvány helyzetéről. A kórházigazgató azt mondta, nagyon fontos az immunválasz időbeni lefolyásának vizsgálata, mivel a vakcináknak legalább ehhez hasonló védelmi szintet kell biztosítaniuk. Szerinte a populáció azon részét, amely már átesett a fertőzésen, valószínűleg nem kell majd oltani.

A vakcinákról szólva a kórházigazgató azt mondta: a különböző oltások hatásossága valószínűleg eltérő lesz. Szerinte azt is érdemes tudni, hogy a valódi védettséget egy eredeti, majd – egyes vakcinák esetében – két-három hét múlva beadott emlékeztető oltás együttese fogja megteremteni, a második dózis beadását követő 15-20 nap után, mert ennyi időre lesz szükség, hogy a védő hatású immunglobulinok a vérben rendelkezésre álljanak.

A kórházigazgató közölte azt is, hogy az oltás hatását és a fertőzésből kigyógyult páciensek immunitását egymással párhuzamosan vizsgálják, "mert azt még senki sem tudja, hogy ez utóbbi meddig tart".

[Évekkel a koronavírus-fertőzés után is lenyomhatja az újabb betegséget az immunrendszer]

A koronavírus-betegség ellen jelenleg négy olyan vakcina van, amely biztató eredményekkel rendelkezik: a Moderna, a Pfizer és a BioNTech oltóanyagai mind 90 százalék fölötti hatékonyságúak, az Oxfordban készült pedig átlagosan 70. Az orosz Szputynik V vakcina – amelyről továbbra sem tudni sok mindent – szintén 90 százalék fölötti védettséget biztosít, legalábbis az előállítói szerint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Több mint 300 millió literrel kevesebbet tankoltak tavaly az autósok

Több mint 300 millió literrel kevesebbet tankoltak tavaly az autósok

Belebukott a cseh közegészségügyi intézet vezetője a soron kívül osztogatott oltásokba

Belebukott a cseh közegészségügyi intézet vezetője a soron kívül osztogatott oltásokba