szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hamarosan az energiahatékonysághoz hasonlóan fel kell majd tüntetni az elektronikai eszközökön, hogy várhatóan mikor kell majd először szervizbe vinni, és mennyire nehéz vagy könnyű javítani a készüléket.

A régóta vágyott mobil, laptop vagy egyéb más informatikai eszköz megvásárlása nagy örömöt tud okozni a tulajdonosának – egészen addig, amíg először szervizbe nem kell vinni a készüléket. Ott jön ugyanis a feketeleves, ha kiderül, a készülék alig, vagy csak nagyon nehezen javítható. Ez az, ami a jövőben másként lehet: az Európai Unió hamarosan kötelezheti a gyártót arra, hogy külön címkén, egyértelműen és világosan tüntesse fel a csomagoláson a szervizelésre vonatkozó legfontosabb információkat.

Az Európai Parlament nemrég 395 igen, 94 nem és 207 tartózkodás mellett megszavazta a Right to Repair (Javításhoz való jog) elnevezésű határozatát, amelynek köszönhetően a termékekre a jövőben olyan matrica kerülhet majd fel a javíthatósággal kapcsolatban, mint amit jelenleg is láthatunk például a mosógépeken az energiahatékonyságról.

©

A szavazás után az Európai Bizottság feladata lesz, hogy kidolgozza a részleteket és bevezesse az új jelölést, amelynek tartalmaznia kell többek között

  • a termék becsült élettartamát, valamint
  • a javíthatóság mértékét.

Utóbbi egy pontrendszert jelent, amely megmutatja, egy adott skálán – például egy 10-es skálán – mennyire könnyű vagy nehéz a szerkezet javítása. A példánál maradva: az 1-es jelentheti a legkevésbé, a 10-es pedig a legkönnyebb szervizelhetőséget.

Mindez azt jelenti, hogy egy olcsóbb laptop esetében például láthatjuk majd, hogy a gyártó szerint hány éven át nem kell majd a szervizeléssel bajlódni. A jelölés segít majd eligazodni a vásárlóknak, és megóvni őket attól, hogy olyan terméket vegyenek, ami ár-érték arányban nem éri meg nekik a ráfordítást.

©

Az iFixit beszámolója szerint Franciaország ettől függetlenül már hamarabb is úgy döntött, hogy bevezet egy ilyen jelölési rendszert, így a termékeken 2021 januárjától lehet majd látni a javíthatósági besorolást. Hasonló irányba gondolkodik Ausztria is: Bécsben nemrég vezették be azt a kuponrendszert, amelynek köszönhetően a város 100 euróig átvállalta az elromlott háztartási gépek javítási költségeit. A lehetőség rendkívül népszerű lett.

Az uniós döntésre már nagy szükség volt, a korábbi felmérések szerint ugyanis az uniós polgárok 77 százaléka inkább megjavíttatná az elromlott eszközét, mintsem kicserélje azt, 79 százalékuk pedig törvényileg kötelezné a gyártókat fenti paraméterek közlésére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már videón is látni az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilját, a ROG Phone 4-et

Már videón is látni az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilját, a ROG Phone 4-et

Kimutatták a koronavírus átterjedését egy várandós nő és magzata között

Kimutatták a koronavírus átterjedését egy várandós nő és magzata között

Ismerős vállalkozók tűnnek fel a határon túlra fizetett milliárdos támogatások körül

Ismerős vállalkozók tűnnek fel a határon túlra fizetett milliárdos támogatások körül