szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy-Britanniában hamarosan meg is kaphatják már az engedélyt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Elindította új koronavírus elleni vakcinájának rendkívüli engedélyeztetési folyamatát az USA-ban és Európában a Moderna – jelentette a BBC hírportálja. Az eddigi vizsgálatok szerint 94 százalékos hatékonyságú oltóanyag készítője abban bízik, hogy miután már 30 ezer önkéntestől – köztük nagy kockázatnak kitett csoportoktól, mint az idősek – is vannak tesztadataik, Nagy-Britanniában hamarosan megkaphatják a forgalomba hozatali engedélyt.

A tesztek során 15 ezer embert placebóval, 15 ezret pedig az oltóanyaggal kezeltek, és semmilyen komoly mellékhatást nem tapasztaltak. Ugyanakkor miközben a placebóval beoltott csoportból 185 ember megkapta a Covid–19-et – ami némelyeknél súlyos tüneteket okozott –, a beoltottak közül csak 11-en fertőződtek meg, de egyikük sem betegedett meg komolyabban.

A BBC összeszedte azt is, hogy mik az előnyei és hátrányai a három vezető oltóanyagnak.

Az oxfordi vakcinának is nevezett AstraZenecáé jóval olcsóbb, mint a Pfizeré vagy a Modernáé – előbbinek ötödébe, utóbbinak körülbelül hatodába kerül –, emellett nem igényel nagyfokú hűtést, mint a másik kettő. Az oxfordi vakcina 62 és 90 százalék közé eső hatékonysága alacsonyabb is, mint azoké, ráadásul voltak hibák a tesztelésénél, ami miatt új tesztet kell végezni.

A Moderna vakcinájából 160 millió adagra szerződött az Európai Unió.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Belátható közelségbe került a koronavírus elleni vakcina, ezzel egy időben viszont meg is kezdődött érte az élet-halál harc a világ országai között. Gulyás Gergely egyenesen a lélegeztetőgépek utáni versenyfutáshoz hasonlította a versenyt, amelyben az nyer, akinek több a pénze és nagyobb a lobbiereje. A Pfizer eközben bejelentette, hogy először az Egyesült Államokba szállít, az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem oltóanyagáról pedig tegnap derült ki, hogy újra kell vizsgálni. De mi lesz így a Magyarország által lekötött 12 millió adaggal?

Ingyen lehet megnézni a Katona József Színház Nóráját

Ingyen lehet megnézni a Katona József Színház Nóráját

Harminc napra bezárják Alekszej Navalnijt

Harminc napra bezárják Alekszej Navalnijt

Egy ITM-es prezentáció alapján nem választható lehetőség a további egyetemek magánosítása

Egy ITM-es prezentáció alapján nem választható lehetőség a további egyetemek magánosítása