szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kutatás során azt vizsgálják majd, hatékonyan kombinálható-e az oxfordi és az orosz koronavírus-vakcina.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Közös kutatásokat kezd a AstraZeneca az orosz Gamaleja Intézettel, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal (RFPI) és az R-Pharm gyógyszergyárral annak érdekében, hogy saját, az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcináját kombinálja a Szputnyik V oltóanyaggal – közölte pénteken a brit-svéd gyógyszergyár és az orosz szuverén alap.

A kutatásokba az AstraZeneca szerint 18 évesnél idősebb önkénteseket vonnak be. A különböző adenovírus-vektorvakcinák kombinálását tanulmányozó cég közleménye szerint a tudományos együttműködésnek nagy jelentősége lesz abban is, hogy a védőoltások a készítmények széles portfóliójának köszönhetően a jövőben könnyebben hozzáférhetők legyenek.

Az RFPI arról adott ki tájékoztatást, hogy

a klinikai kutatások, amelyek célja az AstraZeneca vakcinájának kombinálása a Szputnyik V Ad26 humán adenovírusával, még idén megkezdődnek

Kirill Dimtijev, az orosz oltóanyagok kidolgozását finanszírozó szuverén alap vezérigazgatója jelezte: reméli, hogy az együttműködés példát mutat majd más vakcinagyártók számára is.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken azzal vádolta meg a világ gyógyszerészeti óriásvállalatait, hogy „nem a legméltóbb”, „piszkos eszközökkel" igyekeznek hitelteleníteni a Covid-19 elleni orosz vakcinát a „kemény konkurenciaharcban”.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pedig arról beszélt, hogy az orosz vakcina ellen külföldről finanszírozott lejáratókampány folyik. Azt is mondta: a gyakorlat bebizonyította, hogy a vakcina, amellyel a már a felső hadvezetés tagjait is beoltották, hatékony és biztonságos. Jelezte továbbá, hogy idén az orosz fegyveres erők 100 ezer tagja kapja meg a védőoltást, amelynek beadására 300 medikusbrigádot állítottak fel.

Orosz orvosok is bizalmatlanok a Szputnyik V vakcina iránt

Nagyfokú bizalmatlanság övezi az orosz vakcinát Oroszországban is. Főleg a nyilvánosan elérhető információk hiányát és a rendkívül gyors fejlesztést tartják gyanúsnak az egészségügyben dolgozók, akik - ha tehetnék - visszautasítanák a vakcinát.

A pénteken közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 28 585-tel 2 597 711-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 491 987, a halálos áldozatoké 613-mal 45 893-ra nőtt – a járvány kezdete óta ennyien még nem haltak meg egy nap alatt –, a felépülteké pedig 26 171-gyel 2 059 840-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 81,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 543 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával közel 550 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Voltaképpen miért is kell regisztrálnunk egy oldalon a védőoltásra?

Ködösen kommunikál a kormány arról, hogy miért is van szükség arra a vakcinaregisztrációs honlapra, amely azt bizonyosan nem garantálja, hogy az ottani jelentkezés alapján jutunk koronavírus elleni oltáshoz. A kormány igényfelmérés címén számos személyes adatot kér tőlünk, amelyeket aztán továbbít az egészségbiztosítási alapkezelő felé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
620 lóerő már elég lesz az új BMW M3/M4-ben?

620 lóerő már elég lesz az új BMW M3/M4-ben?

Magyarországra érkezett az új Opel Crossland

Magyarországra érkezett az új Opel Crossland

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják