szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Digidog nevű kutya már feltűnt a New York-i rendőrök oldalán. A szerkezet hamarosan egy ajtónyitásra alkalmas kart is kap. A hírnek nemcsak a bűnözők nem örülnek.

Az elmúlt egy évben már több példát is láthattunk arra, hogy a Boston Dynamics által fejlesztett robotkutya, Spot milyen szolgálatot teljesíthet a rendőrségnél. Massachusetts államban például bombakereső eszközként tesztelték, alig egy hónapja pedig a New York-i rendőrség (NYPD) kötelékében tűnt fel egyik példánya, méghozzá egy lövöldözésnél, éles bevetésen.

Az ABC7 beszámolója alapján úgy tűnik, a New Yorkban hosszabb távon is számítanak majd a szerkezetre, a készülék ugyanis egy új robotkart kapott, ami alkalmassá teszi az ajtók kinyitására. Frank Digiacomo, az NYPD felügyelője úgy fogalmazott, a cél, hogy Spot életeket mentsen, illetve minél hatékonyabban óvja a civileket és a rendőröket is.

A távolról vezérelt robotkutya 5 km/h-val képes haladni, 360 fokos videót készít, és akár 13,5 kilogrammot is elcipel. Lépcsőn sem akad el.

Spot rendőri szolgálatának azonban nem mindenki örül. A Gizmodo szerint a harci robotok ellen tiltakozó csoportok nemtetszésüknek adtak hangot, szerintük ugyanis egy-egy szituáció hamar eszkalálódhat a robot jelenléte miatt. Liz O’Sullivan, a megfigyelési ügyeket vizsgáló Surveillance Technology Oversight Project technológiai igazgatója szerint most, amikor a rendőri erőszak komoly problémát jelent az Egyesült Államokban, megdöbbentő és embertelen a robot alkalmazása.

A Hyundai 322 milliárdért megveszi a menő robotokat gyártó Boston Dynamics-et

Az Egyesült Államok legnevesebb műegyeteméről indult robotgyártó vállalat többségi tulajdona most Dél-Koreába kerül.

Nyílt levelében azt írta, nem szabad, hogy a New York-i rendőrség engedélyt kapjon arra, hogy használja a robotot, mert az tulajdonképpen az embereken folytatott kísérletnek minősül. Szerinte kiszámíthatatlan, hogy éles helyzetben miként reagál egy bűnöző a robot felbukkanására.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!