szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tovább próbálkozik az Apple, hogy lecserélje a klasszikus billentyűzetet, és valami újat alkosson helyette. A cég egy januárban előkerült szabadalmi terve szerint a billentyűket kijelzők váltanák fel.

Kevésbé lehet annyira ráijeszteni a MacBook-tulajdonosokra, mint azzal a hírrel, hogy az Apple újfajta billentyűzeten dolgozik. A cupertinói cég korábban próbálta már megreformálni a technológiát, ám a pillangómechanikás megoldás annyira használhatatlan volt, hogy még csoportos per is indult miatta a vállalat ellen.

Mindez a jelek szerint nem szegte kedvét az Apple-nek, hogy újabb megoldásokon dolgozzon. Tavaly nyáron láthattunk egy érdekes szabadalmi tervet, ami alapján üvegből lenne az új billentyűzet, most pedig egy másik terv is előkerült. Az amerikai szabadalmi hivatalnak beadott tervek szerint a billentyűk valójában apró kijelzők lennének, amelyeknél be lehetne állítani, hogy épp mire lehessen őket használni – az általuk mutatott minta pedig eszerint változna.

©

A megoldás igazából csak félig újdonság, hiszen a MacBook Pro Touch Bar-jának működése ugyanezen az elven alapszik. Most viszont az egész billentyűzetre kiterjesztenék ezt a funkciót, ami azt is jelenti, hogy a különböző felhasználáshoz különböző gombokat kapnánk. Egyszerűen lehetne például megváltoztatni a nyelvet, de a zenelejátszáshoz vagy épp egy játékhoz is újfajta kiosztást határozhatnánk meg.

Azt még nem tudni, hogy maguk a billentyűk milyen anyagból lennének, de az Apple szerint készülhetnének fémből, kerámiából, üvegből vagy épp zafírból is.

Persze egyelőre csak egy szabadalmi tervről van szó, így az új billentyűzet kapcsán semmi sem biztos – az sem, hogy egyáltalán megvalósul-e valaha. A jelek szerint azonban a cég nagyon szeretné, ha leváltanák a "régimódi" hardvert.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell

45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell

Újabb két koronavírus-vakcinát engedélyeztek Kínában

Újabb két koronavírus-vakcinát engedélyeztek Kínában

Hogyan éljünk együtt a fájdalmas érzéseinkkel?

Hogyan éljünk együtt a fájdalmas érzéseinkkel?