szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bemutatkozása óta ódákat zengenek az Apple saját lapkakészletéről. Csak idő kérdése volt, hogy az Intel a nyilvánosság elé álljon, hogy bizonyítsa, vannak olyan jók az ő lapkái is.

Nem túloz a SlashGear, amikor az állítja, hogy 2020 végének legnagyobb híre az Apple Silicon projekt első gyümölcse, az M1 chipkészlet volt. A teljesítménye lenyűgöző, különösen az asztali géphez készült ARM-alapú processzor első próbálkozásaként. Hamarosan meg is kérdőjeleződött az Intel fölénye ezen a téren, annak ellenére, hogy vannak még olyan dolgok, amelyekre az M1 nem képes, legalábbis egyelőre.

Több hónapos hallgatás után az Intel is „megszólalt”, s megpróbálta megindokolni, miért gondolja, hogy a Windows 10 laptopok felülmúlják az Apple ARM-alapú megoldásait. Éppen ezért egy sor referenciaértéket osztott meg tech-oldalakkal, többek között a PC Worlddel és a Tom’s Hardware-rel.

©

Ezek a webhelyek ellenőrizni próbálták az állításokat, és egyből felvetődött néhány kérdés. Persze nem az, hogy hamisak lennének az eredmények (ezt egy olyan vállalat, mint az Intel nem engedhetné meg magának), viszont szerepelhetnek olyan szoftverek a tesztben, amelyek a tesztelőhöz „húznak”, és nem iparági szabványokon alapulnak. Például egyes mérésekhez az Intel a Topaz Labs AI tesztjeit használta, azonban ezeket kifejezetten az Intel-specifikus hardveres gyorsítás előnyeinek kihasználására tervezték, így ez igazságtalan előnyt jelent. Ugyancsak igazságtalan „nulla teljesítményt” kihozni az M1-nél, csak azért, mert nem képes bizonyos játékok futtatására, mint ahogy az sem meglepő, hogy az Apple M1 Mac-ek kudarcot vallanak az Evo Platform tesztjeiben, miután az ezekre vonatkozó mutatókat az Intel hozta létre.

Hogy reálisak legyünk: tényleg vannak olyan területek, amelyeken előnyt élveznek a Mac-ekkel szemben az Intel-alapú Windows PC-k, de ez mindig is így volt az Intel-alapú Mac-ek esetében is. Bár jó pár Apple-rajongó állítja, hogy méltatlanul ássa alá az Apple hírnevét az Intel ezekkel a tesztekkel, a PC World úgy gondolja, hogy nem ez a helyzet. A chipgyártó csak megfelelne a kihívásnak, amit az Apple indított. A tech-oldal mindenesetre szeretné elvégezni a saját tesztjeit is, hogy úgy mondhasson véleményt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Íme az ötös lottó nyerőszámai