szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csökkent az immunitás, a szakértők szerint a következő szezon súlyos lehet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A következő télen drámaian megugorhat az influenzás megbetegedések száma, miután az idei szezonban a koronavírus miatt bevezetett intézkedések egy évszazada nem látott mértékben visszaszorították az influenzavírus terjedését – számolt be a szakértők figyelmeztetéséről a The Telegraph.

A tudósok attól tartanak, hogy az influenza elleni immunitás csökkenése - amelyet általában a vírus szezonális keringése tart fenn – utat nyithat egy súlyos influenzajárványnak.

"Ha fogadnom kellene, akkor arra tennék, hogy a következő télen súlyos járvány jön - feltételezve, hogy addigra teljesen feloldódnak a korlátozások" – mondta a lapnak John Edmunds, a London School of Hygiene & Tropical Medicine professzora, a brit kormány tudományos tanácsadói bizottságának tagja. 

Edmunds szerint idén gyakorlatilag kihagytuk az influenzát, ezért az immunitás szintje alacsonyabb, mint általában. Elképzelhetőnek tartja, hogy a következő influenzajárvány még az ősszel elkezdődik.

John McCauley, a Francis Crick Intézet Influenzaközpontjának igazgatója szerint a jelenlegi helyzet példátlan. "Nem hiszem, hogy az elmúlt több mint száz évben előfordult volna, hogy ilyen kevés influenzavírus keringett" – mondta, hozzátéve: nemcsak az immunitás a probléma, hanem az is, hogy a helyzet nagyban megnehezíti annak a meghatározását is, hogy a következő influenza elleni védőoltásnak a vírus milyen törzsei ellen kell védelmet nyújtaniuk.

Mark Woolhouse, az Edinburgh-i Egyetem infektológus professzora azonban úgy véli, egyelőre nem lehet megmondani, hogy a következő influenzaszezon rosszabb lesz-e.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Autótemetővé változott egy híd egy tömegbaleset után az Egyesült Államokban

Autótemetővé változott egy híd egy tömegbaleset után az Egyesült Államokban

Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról