szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA szerint még a korábbinál is jobban oda kell majd figyelni, hogy ne fertőzzünk meg élettel más égitesteket.

Az eddig is egyértelmű volt a tudósok számára, hogy egy űrutazás során az egyik legfontosabb dolog a sterilitás, hogy még véletlenül se fertőzzünk meg földi élettel más égitesteket. Most azonban úgy tűnik, a jövőben még nagyobb figyelmet kell majd erre fordítanunk, legalábbis erre hívja fel a figyelmet a NASA, valamint a német German Aerospace Center űrügynökség.

A két szervezet még 2019-ben a MARSBOx kísérlet részeként küldött különböző bakteriális és gombás mikroorganizmusokat a sztratoszférába – vagyis a Föld ózonréteg feletti légkörébe. Azért éppen oda, mert az ottani körülmények nagyban hasonlítanak arra, ami a Marson is jellemző. Emiatt ideális helyszín, hogy kiderüljön, vajon ezek az életformák túlélnének-e, ha a vörös bolygóra kerülnének.

©

Az Extreme Microbiology című tudományos szaklapban publikált eredmény szerint a csapat négyféle baktériumot és gombát küldött fel: a fekete penész (Aspergillus niger) spórái mellett a Salinisphaera shabanensis, Staphylococcus capitis baktérium és Buttiauxella baktérium is volt a fedélzeten.

Az alumíniumtároló ketté volt osztva, így a szakemberek azt is el tudták különíteni, hogy milyen hatással volt rájuk a sugárzás, illetve más környezeti feltétel. Mint kiderült, a fekete penész spórái képesek voltak túlélni a sztratoszféra körülményeit. A szakemberek hangsúlyozták: bár a marsi környezetet csak átmenetileg élhetik túl ezek a mikroorganizmusok, a fekete penész spórái a Földre visszatérve újraéledhetnek.

"Remélem, mától rendkívül unalmas lesz a munkám" - interjú a NASA marsi landolásának kulcsmérnökével

Mohamed Abid a kezdetektől fogva felügyeli, hogy a Perseverance marsjárón az utolsó csavarig minden a helyére kerüljön, és a szerkezet úgy működjön, ahogy azt a tervezőasztalon megálmodták. Csütörtök este ő is ott lesz a NASA központjában, hogy felügyelje a rover landolását.

Mindez két szempontból is igen fontos: egyfelől azért, mert figyelnünk kell arra, nehogy élettel fertőzzünk meg egy idegen égitestet – a Holdat, a Marsot vagy a távoli jövőben egy másik planétát –, másfelől pedig vannak olyan organizmusok, amelyek fontosak lehetnek az asztronauták túlélése – például a táplálékkészítés – szempontjából.

A NASA egyébként 2020-ban adta ki a parancsot: nemcsak a háború lesz tilos a Holdon, hanem a szemetelés is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Vészhelyzet a sürgősségin, Bill Gatest telefont választ

Radar360: Vészhelyzet a sürgősségin, Bill Gatest telefont választ

Fülöp herceget átszállították egy másik kórházba, ahol a szívét vizsgálják

Fülöp herceget átszállították egy másik kórházba, ahol a szívét vizsgálják

Nincs egyezség, újra sztrájkolnak a Continental makói gyárában

Nincs egyezség, újra sztrájkolnak a Continental makói gyárában