szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden korábbinál erősebb lézerfegyverre vágyik a Pentagon, és azt sem bánják, ha egy külsős cég építi azt meg.

Az Egyesült Államok hadserege minden idők legpusztítóbb lézerfegyverét kívánja megépítettni egy, az ilyen fejlesztésekhez jól értő partner segítségével – számolt be róla a Popular Mechanics.

A felhívás, amely a Pentagon oldalán jelent meg, egy úgynevezett utrarövid (femtoszekundumos) impulzuslézerről (Ultrashort Pulsed Laser, USPL) szól, amely a meglévő lézerfegyvereknél mintegy háromszor erősebb berendezést jelent. A technikát a különféle katonai eszközök távoli tönkretételére használnák, azáltal, hogy a lézer nyalábja – nagyon rövid idő alatt – javíthatatlan kárt okozna a fejlesztések belső szerkezetében.

Az amerikai hadsereg évek óta kísérletezik a lézer harcászati oldalával, ám ezek a fejlesztések jóval kisebb energiával dolgoznak. A Pentagon által vágyott technika főleg abban különbözik majd ezektől, hogy elméletben 1 terawattos (1 billió wattos) impulzust lesz képes kibocsátani. Összehasonlításképp: a mai lézerfegyverek legtöbbje pár száz kilowattal dolgozik.

Az amerikai hadsereg korábban sikerrel tesztelte egy másik, már késznek mondható lézerfegyverét: a USS Portland hadihajón elhelyezett megoldás egy repülőt is leszed.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó

Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó

Eltolták a Kolorádó fesztivált augusztusra

Eltolták a Kolorádó fesztivált augusztusra

Hatvan-hetven választókerületben lesz MSZP-s jelölt az előválasztáson

Hatvan-hetven választókerületben lesz MSZP-s jelölt az előválasztáson