szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány adatai szerint eddig a rendelkezésre álló vakcinák 56,04 százalékát adták be.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A kormány naponta ismerteti, hogy hányan kapták meg az első, és hányan a második adag koronavírus elleni oltást. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ felé azonban azt is közölnie kell, hogy melyik vakcinából mennyit adtak be, és hogy mennyi áll még rendelkezésre. A Telex szerint ezt a kötelezettséget hetente kétszer kell teljesíteni.

A portál a legutóbbi, március 8-i adatok alapján azt közölte, hogy az

AstraZenecából 83 556 adagot adtak be, és 160 744 vakcina vár beadásra, a Sinopharmból 158 062-t adtak már be, és további 391 938-at fognak, a Moderna oltóanyagából eddig 22 912-et használtak fel, 57 488-at fognak még, a Pfizer vakcinájából 665 873 adagot adtak be, és 108 667 vakcina vár még beadásra, a Szputnyik V oltásból pedig 19 582-t adtak be, és 26 418 vár beadásra.

Utóbbi oltóanyag adataiból az derül ki, hogy a február 19-én útnak indított és február 23-án beérkezett 100 ezer Szputnyik V vakcinát még nem jelentette beadható státuszúra a kormány.

Összességében a felhasználható vakcinák 56,04 százalékát adták be, 43,69 százalék pedig beadásra vár.

Ami a korcsoportok szerinti lebontást illeti:

a 80 éven felüliek 35,5, a 70-79 évesek 16,6, a 60-69 évesek 9,7, az 50-59 évesek 10,3, a 25-49 évesek 4,1, míg a 18-24 évesek 2,3 százalékát oltották be eddig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUrologus EUrologus

Jövő héten jön az újabb uniós vakcina

Rendkívüli ülést hívott össze az Európai Gyógyszerügynökség március 11-ére, amelynek egyetlen célja, hogy egy következő vakcina, a Johnson & Johnson cégcsoport tulajdonában álló Janssen Gyógyszergyár forgalombahozatali engedélyének ajánlásáról döntsenek.

Kert, medence és 35 méter magas zászló is kerül az átépített Citadellára

Kert, medence és 35 méter magas zászló is kerül az átépített Citadellára

Teknősbéka talált fejen egy idős nőt Floridában

Teknősbéka talált fejen egy idős nőt Floridában

Magyar hardverrel és szoftverrel készíti majd a fotókat az üstökösvadász űrszonda

Magyar hardverrel és szoftverrel készíti majd a fotókat az üstökösvadász űrszonda