szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tudósok szerint a P172 18 kódnévvel illetett kvazár – vagyis egy csillagszerűnek tűnő rádióforrás – abból a korból származik, amikor a világegyetem 780 millió éves volt.

Felfedezték a fiatal univerzum eddig ismert legtávolabbi rádióforrását. Ez a jelentős rádiókibocsátással rendelkező kvazár abból a korból származik, amikor a világegyetem 780 millió éves volt – közölte hétfőn a Max Planck Csillagászati Intézet (MPIA). Így ez a kvazár betekintést enged a 13,8 milliárd éve keletkezett univerzum korai időszakába.

Az MPIA és az Európai Déli Obszervatórium (ESO) munkatársai különböző teleszkópok segítségével fedezték fel a P172 18 jelű kvazárt. A tudósok felfedezésükről a The Astrophysical Journal című tudományos lapban számoltak be.

Illusztráció.
©

A kvazárok nagyon nagy távolságban lévő csillagszerű rádióforrások, általában távoli galaxisok aktív magjai, közepükben hatalmas energiaforrás, egy fekete lyuk van. Bár már 1963-ban felfedezték őket a rádióhullámok mérése révén, az ismert kazároknak csupán 10 százaléka olyan, amely rádiófrekvencián különösen fényesen világít.

A csillagászok azt igyekeznek kideríteni, mivel magyarázható ez a kis arány és hogy ez vajon a korai kozmikus korszakokat jellemzi-e.

A P172 18 az egyik leggyorsabban növekvő fekete lyuk, mely mintegy 580-szor annyi energiát bocsát ki, mint a teljes Tejútrendszer. Az ilyen távoli "rádió-hangos" kvazárok kiemelt jelentőséggel bírnak a kora univerzum nagy tömegű galaxisai és fekete lyukai keletkezésének és fejlődésének vizsgálatában.

Segítségül hívták a tudósok a szuperszámítógépeket, 25 ezer szupermasszív fekete lyukról készítettek térképet

A holland Leideni Egyetem tudósai még csak az északi égbolt 4 százalékát térképezték fel, de máris 25 ezer szupermasszív fekete lyukat tettek láthatóvá.

"Nagyon izgalmasnak találom új fekete lyukak felfedezését és hogy újabb lépéssel közelebb jutunk az eredeti univerzum keletkezésének megértéséhez" – mondta Chiara Mazzucchelli, az ESO chilei munkatársa. AZ MPIA asztrofizikusainak csapatát Mazzucchelli és kollégája, Eduardo Banados vezette.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
500 millió LinkedIn-felhasználó adatát árulják a weben

500 millió LinkedIn-felhasználó adatát árulják a weben

Mészárosék nagy dobásra készülnek a biztosítási piacon

Mészárosék nagy dobásra készülnek a biztosítási piacon

Radar 360: Orbán szerint csak az oltásokkal jöhet vissza a béke

Radar 360: Orbán szerint csak az oltásokkal jöhet vissza a béke