szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemsokára az Egyesült Államokban is engedélyt kaphat a 12 év fölöttiek oltása.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Kanada illetékes hatósága engedélyezte a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű koronavírus-fertőzés elleni oltóanyagának alkalmazását 12 éves kortól. A vakcinát eddig csak a 16 évesek vagy annál idősebbek kaphatták – írja az AP.

A hírügynökség idézte a Health Canada egészségügyi főtanácsadóját, Supriya Sharmát, aki szerint a 12-15 éves korosztályra vonatkozó döntés segíthet abban, hogy a gyerekek újra normális életet élhessenek.

Az AP szerint az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hatósága (FDA) a jövő héten adhat engedélyt az oltóanyag felhasználására ebben a korcsoportban.

A Pfizer és a BioNtech egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy oltóanyaguk III. fázisú klinikai vizsgálata során százszázalékos hatásosságúnak bizonyult a 12-15 évesek körében. A kutatók 1129 gyereknek placebót adtak be, közülük 18-nál alakult ki a koronavírus okozta betegség, a Covid–19. A másik 1131 önkéntes közül, akik a vakcinát kapták, senki sem betegedett meg.

A Pfizer közölte, hogy kamaszoknál 100 százalékos hatásosságú a vakcinájuk

A harmadik fázisú klinikai vizsgálatok szerint a 12-15 évesek szervezete jól tolerálja az oltóanyagot.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) e hét elején jelentette be, hogy megkezdték annak értékelését, hogy alkalmazható-e a 12-15 éves korosztály esetében a vakcina.

A Pfizer–BioNTech-oltóanyag beadását Magyarországon egyelőre a 16-18 éves korosztályba tartozók számára engedélyezték. Már lehet érte regisztrálni, beadni május 10-től kezdik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!