szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az indiai variáns mellett a nyájimmunitáshoz mindenkit be kellene oltani Oroszi Beatrix szerint.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

El lehet mondani, hogy a harmadik hullám lecsengett, ami részben a magas oltottságnak, illetve a szezonalitásnak köszönhető. A pandémiának viszont még nincs vége – mondta Oroszi Beatrix, a  Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának igazgatója a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján.

Oroszi arról beszélt, hogy jelenleg az indiai variáns terjedése kelt aggodalmat, mert gyorsabban terjed, mint az előző. Szerinte az a kérdés, hogy okoz-e súlyosabb megbetegedést, egyelőre erről még vizsgálatok folynak. Azt is kérdésesnek mondta, hogy védenek-e ellene az oltások: a britek arra jutottak, hogy a Pfizer és az AstraZeneca igen, de 5-6 százalékos hatásosságcsökkenés így is előáll.

Brit egészségügyi miniszter: az oltások védenek az indiai variáns ellen is

Az új típusú koronavírus indiai variánsa a jelek szerint más változatoknál könnyebben terjed, azonban egyre nagyobb bizalommal kijelenthető, hogy az oltások e variáns ellen is védelmet nyújtanak - mondta vasárnap a brit egészségügyi miniszter.

A szakember szerint az eredeti vírusnál még 75 százalékos átoltottság lett volna szükséges a nyájimmunitáshoz,

az indiai mutánsnál viszont 80 százalék hatásosságú vakcinával mindenkit be kellene oltani, hogy ez meglegyen.

Úgy véli, egy 100 százalékos vakcinával körülbelül az emberek 80-85 százalékát kellene beoltani a lakosságnak, ilyen vakcina viszont nincs.

Oroszi kitért a már beoltottakra is, szerinte újabb emlékeztetőoltásokra lenne szükség, amelyek az új variánsok ellen védenek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!