szerző:
Heindl Péter
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Avagy: miért nem áll készen a LMP arra, hogy a civilek pártja legyen? Esettanulmány.

Aki megszólal – Schiffer András (Schiffer egyrészt egységes arculatot tart kívánatosnak pártja számára, másrészt viszont önálló véleményt mond egy markáns politikai kérdésben):

„Ahhoz, hogy egy párt Szentgotthárdtól Baktalórántházáig egységes arculatot mutatva fel tudjon állni, az kell, hogy a tagság, egy politikai közösség összecsiszolódjon.”

„Nem tudnám elképzelni az LMP-t sem egy Orbán-, sem egy Bajnai-kormányban.”

Aki kongresszusi döntés nélkül nem is merné nyilvánosság előtt elmondani a véleményét – Jávor Benedek:

„Olyan kérdésekkel kapcsolatban fogalmaz meg ugyanis állításokat [Schiffer], amelyeket a kongresszus hivatott eldönteni. Hogy korábbi miniszterelnökökkel milyen az LMP viszonya, azt nem egy képviselő dönti el, én nem is venném egymagam a bátorságot, hogy ezzel kapcsolatban kijelentéseket tegyek.”

Akik arról is csak név nélkül mernek nyilatkozni, hogy kongresszusi döntés nélkül nem mernek nyilatkozni – Ne-tudd-kik:

„Az ökopárt képviselői közül kérdésünket hallva több is kikosarazta munkatársunkat. Volt, aki azt mondta: név nélkül sosem nyilatkozik, de erről névvel sem hajlandó. (…) Ennél némileg közlékenyebb volt a frakció egy másik tagja. A politikus finoman bírálta Schiffer Andrást, amiért a volt frakcióvezető expressis verbis nemet mondott arra a kérdésre, hogy a LMP számára elfogadható miniszterelnök-jelölt lenne-e Bajnai Gordon. Forrásunk szerint ebben a kérdésben ugyanis az LMP-kongresszusnak kellene döntenie, de ilyen döntés – egyelőre, legalábbis – nincs.”

És a kongresszus minek alapján dönt? Az eljárást a magam részéről az egykori SZDSZ-ből ismerem: „Országjáró” ismert figurák, vagy az ő kijáróik a színfalak mögött részben érvekkel, részben politikai alkukkal győzködik a helyieket, a küldötteket, hogy álljanak melléjük. Ezt hívják klikkharcnak. Ha viszont időközben kialakul a pártvezetők egysége, akkor a nagy többség úgyis azt szavazza meg, amit az országosan ismert politikusok nevében fellépő pártvezetés eléje terjeszt. Ezt hívják kamarillapolitikának.

Ez az a politikai stílus, amit a magyar pártok a késő-kádárista MSZMP-től megörököltek.

Mi az eredmény?

-          A pártelitbe legfeljebb az egyes klikkekhez való hűség kinyilvánításával, illetve a pártbürokrácia érdekeinek kiszolgálásával lehet bekerülni, de úgy is alig-alig, hiszen csak a pártelit tagjai ismertek a nyilvánosság előtt.

-          A párt első felfutása idején kialakult pártelit helyzete viszonylag stabil, az őket csiga-lassan felváltó második generáció azonban már a kontraszelektált pártbürokratákból, és nem a demokrácia által kívánatos politikus-tehetségekből fog állni. A nyilvános viták hiánya miatt a pártban terjed a korrupció, a nepotizmus, és gyűlnek a harmadrendű, tehetségtelen figurák, no meg a maffiózók.

-          Az istenadta nép kiábrándul a demokratikus politikából, jöhet a Vezér.

Ezzel szemben, ha a párt engedné a nyilvános vitákat, akkor bár teljesen egységes soha nem lenne, mégis volna saját arculata. Ezt az arculatot az alapértékekben való egyetértés és a politikai sokszínűség egyszerre határozná meg. Erről a pártról az egyszerű polgár azt gondolhatná, hogy van köze hozzá. Érdemes hozzá csatlakozni, mert a polgár a saját véleményét önállóan és nyilvánosan képviselve szólhat bele helyi és országos ügyekbe a párt támogatásával. Érdemes rá szavazni, és érdemes civil érdekek érvényesítése miatt megkeresni, mert a párthoz fordulva a polgár nem egy néptől elidegenedett, külön érdekek alapján cselekvő, bebetonozott, és folyamatosan kontraszelektálódó pártelitet támogat, hanem olyan demokrata politikusokat, akik hozzá hasonló értékeket vallanak, s akikre emiatt rá lehet bízni a döntéseket az őt érintő kérdésekben.

Egy ilyen párt elmondhatná magáról, hogy ő valóban nem a pártkatonák, hanem a civilek pártja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Így ült ki az áhitat Orbán Viktor arcára

Így ült ki az áhitat Orbán Viktor arcára

Vajna Tímeának Cannes már soha nem lesz ugyanaz

Vajna Tímeának Cannes már soha nem lesz ugyanaz

Kiesett az MTK az első osztályból

Kiesett az MTK az első osztályból

Trump mintha csak ki akarná provokálni az alkotmányos vádemelési eljárást

Trump mintha csak ki akarná provokálni az alkotmányos vádemelési eljárást

Visszaszólt a Fidesznek Czeglédy Csaba

Visszaszólt a Fidesznek Czeglédy Csaba

Nemrég még Orbánnal együtt akarta vezetni Európát a bukott osztrák alkancellár

Nemrég még Orbánnal együtt akarta vezetni Európát a bukott osztrák alkancellár