szerző:
nyüzsi
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Isten hozta az ellenzéket a valóságban!

A politikafüggők piciny táborát változatlanul a bajai időközi választás tartja izgalomban. Zsigó Róbert bajai polgármester és Fidesz szóvivő szerint sárba tiporta a bajaiak nyugalmát a baloldal, Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon gyűlöletkampányt hozott a városba, mely kijelentéshez tényleg pofa kell, de, hát, Zsigó Róbertnek az van.

Az ellenzék viszont csalást emleget; az Együtt–PM pártszövetség egy fölvétellel rukkolt elő, amely szervezett szavazószállításra enged következtetni, és erre hivatkozva meg is óvták az eredményt.

Jó reggelt kívánunk!

Sok mindenért kárhoztatható a magyar sajtó, de ezt a jelenséget speciel évek óta megfelelő módon dokumentálja, illetve tár föl újabb és újabb részleteket. Következmények nélkül. Természetesen.

Az indexes Spirk József azonnal előkerítette, hogy az Együtt–PM videóján szereplő úr, a Lungo-Drom-os Ajtai Tibor korábban már választási csalás gyanújába keveredett. Egy rögzített hangfelvételen (!), saját hangján (!!) mondja el, hogy a legutóbbi általános önkormányzati választáson miként segítették győzelemhez „mesteri láncszavazással” Kapusi Krisztián kiskunfélegyházi fideszes polgármesterjelöltet. Vizsgálat? Eljárás? Semmi.

És ha már Lungo Drom. Időközben Szily László kiposztolta a Cinkre munkatársunk 2010-ből (!!!) való cikkének egy részletét, amely az országgyűlési választás eredményét elemezve állapít meg igen különös dolgokat a romatelepek és a Fidesz támogatottságának kapcsolatáról. A részlet:

„Érdekes jelenségre lettem figyelmes a szavazási eredményeket böngészve. Észak- és Kelet-Magyarország számos településén, a falu nagyobbik részében győzött a Jobbik, viszont mindegyikben volt egy szavazókör, amelyikben a Fidesz elképesztő méretű győzelmet aratott. Borsodnádasd, Bőcs, Farkaslyuk, Hangony, Hejőbába, Putnok, Sajókaza vezetőivel, jegyzőjével vagy a hivatal más munkatársaival beszélve beigazolódott sejtésem: mindenütt a Fidesz által elsöprő fölénnyel megnyert szavazókörben található a cigánysor. Ezt alapul véve nagyobb települések eredményeit is tüzetesebben szemügyre vettem. Ózdon például a volt Ózd faluban, a régebbi bányásztelepüléseken, a hivatalnokok vagy az egykori munkásarisztokrácia által lakott területeken, vagy ott, ahol a főmérnöki lakások találhatóak, a Jobbik diadalmaskodott, vagy az MSZP tudta befolyását valamennyire megőrizni, ellenben a híres-hírhedt Hétes-telepen nyolcvan százalékot szerzett a Fidesz. Az egyik első zárt romaközösséget alkotó Bánszállás telepen, ahol négy éve tizennyolc százalékos volt a részvétel, és ennek hatvan százalékát a szocialisták kapták meg, most közel ötvenszázalékos részvétel mellett kereken kilencven százalékot ért el a Fidesz. Mindez még magyarázható lenne a Jobbiktól való félelemmel, azonban a jelenség az ország más régióiban is létezik, ott is, ahol a Jobbik-veszély nem volt kézzelfogható. Tatabánya Mésztelepen a Fidesz eredménye hetvenhat százalék volt, míg Budapesten a kőbányai Pongrácz-telepen vagy a külső-ferencvárosi Gubacsi úti, Illatos úti, Hentes utcai, Tagló utcai vidékeken hat-tíz százalékkal kapott többet a párt jelöltje a körzeti átlagánál."

(Hont András: Orbántól Orbánig. Élet és Irodalom, 2010. június 11.)

A téma alapos kitárgyalása? Elemzők okos, részletekbe menő fejtegetései? Nuku.

Ám nemcsak a választási eredményekből lehet egyértelmű következtetéseket levonni. Szintén az Index kameráival örökítette meg (!!!!) az edelényi választás hajráját, többek közt azt, ahogy a végül alulmaradó Daher Pierre túlnyomórészt romákból álló közönsége előtt szemérmetlen nyíltsággal hozza összefüggésbe a támogatások érkezését és a megfelelő helyre való szavazást. Följelentés? Kiközösítés? Ugyan. Egy hónap múlva Daher Pierre-t pártja listáról bevitte a parlamentbe.

Van példánk azonban ebből a ciklusból is. A Tiszavasváriban rendezett időközi választáson az eseményeket követő anti-orbánisták előbb azon sápítoztak, hogy a gonosz fideszrendőrök igazoltatják a romákat, majd – miután kiderült, hogy mi a tényleges helyzet – minden átmenet nélkül azon, hogy a gonoszok viszik szavazni a fideszromákat, a rendőrök meg nem csinálnak semmit. Az eredmények egyébként ismételten visszaigazolták a fenti jelenség létezését: a cigánysoron kiütéses győzelmet aratott a Fidesz által támogatott jelölt, mindenhol máshol nagyon kikapott. Elgondolkodás? Téma napirenden tartása? Dehogyis. Csak a hisztéria.

Baja után se lesz más. Pedig nemcsak a tünetek ismertek, de az okok is. Azokat viszont senkinek sem áll érdekében megszüntetni. Úgy nem lehet hisztériázni.

Első ok maga a választási szisztéma, mégpedig két aspektusa is: a gyakorlat és a szabályozás. Ad 1: a pártok jó ideje függetlenítették magukat a jogszabályoktól, olyan élet-halál harcot vívnak, és ebben környezetük támogatja őket, amelyben minden eszköz megengedett, a törvényi szabályozás emlegetése pedig naiv szépelgés. Ad 2: a jogszabályok kifejezetten ösztökélik a csalást. A kopogtatócédulák nagyüzemi szintű betakarítása, és az azokkal való manipuláció (itt azért rögzítsük, hogy a Fidesz olyan módosításokat eszközölt, melyek ezen az egy téren tisztább helyzetet teremtenek, még ha nem is ez volt a cél, hanem az ellenzék további elaprózása), a nem tetsző ellenfelek adminisztratív úton való kitúrása, a média pártok (illetve helyi potentátok) alá rendelése, és így tovább. Mindezeket a parlamenti pártok közösen tartották fönn 2010-ig, és vélhetőleg fogják a továbbiakban is.

A másik okot csak azért jelezzük itt, hogy ne harapózzon el a gúrnándorizmus, a baloldali Bayer Zsoltok tombolása. Semmi meglepő nincs abban sem, hogy a legnyomorultabbul élők szavazatait darabra megveszik. Joggal hihetik a cigánysorokon élők, hogy a választásból ez az egy hasznuk lehet csak, és bár nem olvassák az idevágó nyilatkozatokat, de ha olvasnák, akkor sem jutnának más következtetésre. A valaminő rejtélyes okból baloldalinak nevezett pártok is a besétáltak a rezsicsökkentés meg a devizahiteles-mentés zsákutcájába, ami viszont előre vetíti, hogy minden így marad jó hosszú ideig.

(A Nyüzsit viszont csalás nélkül követheti a fészbukon is.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Visszatáncolnának a lengyelek, megvan Biden első intézkedése

Radar360: Visszatáncolnának a lengyelek, megvan Biden első intézkedése

Anthony Faucit kérte fel Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak

Anthony Faucit kérte fel Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak

Koronavírus: meghalt 189 beteg és 6212 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: meghalt 189 beteg és 6212 új fertőzöttet találtak