szerző:
Gerlóczy Márton
Tetszett a cikk?

Ha már tönkreteszik az életet, legalább a spiclikkel legyenek figyelmesebbek.

Ültem a dzsesszklubban. Valami nem tetszett. Sok minden nem tetszik egyébként, a dzsesszklubok sem tetszenek olyan nagyon egyébként, de nem az nem tetszett, hogy egy dzsesszklubban vagyok, hanem hogy ez a dzsesszklub nem olyan dzsesszklub, mint amilyenek nem tetszenek. Steril. Tiszta. Feltettem magamban pár kérdést. Miféle dzsesszklub az, ahol sütemény- és pogácsaszag van? Látott már valaki szaxofonost muffinnal a kezében? Inspirált-e valaha sajtos perec egy bőgőst bármire is? Fejleszti-e egy banánturmix a dzsesszzongorista improvizációs készségét?

A füst hiányzott. Nem dzsesszklub az, ahol nincsen füst, ebben mindenki egyetért, akinek van némi fogalma a dzsesszklubokról, szar világ az, ahol muffinszag van a dzsesszklubban, no de hagyjuk is ezt, nem erről akartam beszélni, hanem hogy egy hét alatt háromszor hívtam fel azt a telefonszámot, ami a kocsmák bejárati ajtajára kiragasztott matricán olvasható az alábbi felirat alatt:

„A dohányzásról leszokáshoz segítséget kaphat, illetve törvényszegés észlelése esetén észrevételt tehet az alábbi telefonszámon.”

Lakossági bejelentésre szántam el magam, hogy bejelentsek egy törvényszegést, azt mondták, a sípszó után két perc áll a rendelkezésemre, hogy elmondjam a magamét, mondtam is, jó napot kívánok, itt ülök a Hegedűs Gyula utcában egy kocsmában, bent ülök a kocsmában és dohányzom, ám ekkor – mintegy hat másodperc után – bégetett egyet a vonal, és egy hang azt mondta, a memória megtelt, vége.

Két nappal később újra megpróbáltam, és ugyanez történt, tegnap pedig, keressék vissza nyugodtan, tíz körül telefonálhattam ittas állapotban, a sípszó elhangzása után elkezdtem énekelni, hogy hallod-e pajtás zúgni az erdők szózatát, harsan a kürtök hangja, sok hegyen át és völgyön át, és újra megszakadt, és újra azt bégette a hang, hogy a memória megtelt.

Szóval, ne haragudjanak, de ha már elcseszik a dzsesszklubokat és terrorizálják az embert, legalább a spiclikkel legyenek kicsit figyelmesebbek, legalább valakinek legyen jó ezen a népegészségtől kicsattanó muffintanyán.

Holnap újra telefonálok.

Ajánlom, kapják össze magukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!